Skoro jasno
26°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Jeden Fico nestačí, myslia si poslanci SMER-u
Zdielať na

Jeden Fico nestačí, myslia si poslanci SMER-u

BRATISLAVA / Robert Fico stále oficiálne neoznámil, či bude na jar kandidovať na prezidenta republiky. Ak by však do volebnej súťaže išiel a vyhral, musel by opustiť kreslá predsedu vlády i Smeru. No a práve to je pre členov jeho strany veľký hlavolam, čo by bolo lepšie. Vyzerá to tak, že ideálnym riešením pre Ficových spolustraníkov, by bolo jeho klonovanie. Najradšej by ho totiž videli na všetkých troch postoch naraz.

Nemá vraj čas

Hlavný hrdina tohto príbehu sa už niekoľko mesiacov vyhýba priamej odpovedi na opakované otázky o kandidatúre s odôvodnením, že má kopec inej roboty. Podobne reagujú aj jeho straníci. "V tejto chvíli je predčasné, aby som sa k tomu vyjadrovala. Keď príde čas, oznámime kandidatúru, aj kandidáta," uviedla podpredsedníčka parlamentu Jana Laššáková.

Politici Smeru však samozrejme analyzujú, v ktorej funkcii by bol Fico užitočnejší pre štát i pre svoju stranu, ktorú zakladal a doviedol k súčasnej veľkej sile. "Rozhodnutie je na pánovi premiérovi, aby sa rozhodol či bude kandidovať na prezidenta. On vie, čo je dobré pre stranu," povedal poslanec Smeru Anton Martvoň.

Fica je vraj málo

Poslanci Smeru s úsmevom ľutujú, že slovenská ústava nepripúšťa, aby jeden človek bol zároveň aj hlavou štátu, aj predsedom vlády. "Je smola, že Fico nie je Randall a Hopkirk, že sa nemôže rozdeliť," povedal poslanec za SMER-SD Mojmír Mamojka. "Pre občanov aj pre republiku, by bolo dobré, keby premiér bol na obidvoch stoličkách," myslí si ďalší poslanec Smeru Michal Bagačka.

Dá sa nahradiť

Mamojka Ficovi prezidentský palác dopraje, zároveň však dodáva, čo by to mohlo znamenať pre ich stranu, keby už nebol predsedom. Veď aj vo vnímaní mnohých ľudí Smer rovná sa Fico. "Bola by to obrovská škoda pre Smer, ale máme ľudí, ktorí by ho do značnej miery dokázali nahradiť," dodal Mamojka.

Nech sa už Fico rozhodne akokoľvek, jeho stranícki podriadení ho v tom budú podporovať. Veria totiž, že to bude dobré. "Ak sa rozhodne zostať ako predseda strany a zároveň ako premiér, tak to bude na prospech celého systému, ktorý vytvára," uviedol poslanec Otto Brixi. Oficiálne stanovisko Roberta Fica k prezidentskej kandidatúre sa očakáva začiatkom decembra počas pravidelného výročného zjazdu strany Smer.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti TWITTER a vyhrajte!

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy