Zatiahnuté
18°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Zvolenská vysvetľovala, prečo zomrela pacientka počas prevozu
Zdielať na

Zvolenská vysvetľovala, prečo zomrela pacientka počas prevozu

BRATISLAVA / Leteckí záchranári v Trenčíne a v Bratislave nemohli v septembri päť dní lietať, pretože včas nedostali licencie od rezortu zdravotníctva. V tom čase sa na Záhorí stala nehoda, pri ktorej zomrela žena. Ministerka Zvolenská o tom predložila správu v parlamentnom výbore. Opozícia sa do nej pustila.

Ministerka Zvolenská: Nedošlo k pochybeniu

Opoziční poslanci správu ministerky zdravotníctva označili za nedostatočnú a opakovane ju vyzývali, aby odstúpila. "Zlyhali ste v tomto. Päť dní ste nezabezpečili leteckú zdravotnú službu na západnom Slovensku," povedal bývalý minister zdravotníctva Ivan Uhliarik. 

"Nedošlo k pochybeniu. Zdravotná starostlivosť na Slovensku bola celý čas zabezpečená a konkrétne v tomto prípade bola zabezpečená profesionálne, riadne a včas," dodal ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská.

Keď sa v spomenutom prípade rozhodovalo o prevoze pacientky zo skalickej nemocnice do Bratislavy, najbližší voľný vrtuľník bol až v Žiline. Počas prevozu sanitkou zomrela.

Prípadom sa už zaoberá Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS), ktorý by mal vydať správu, do akej miery boli postupy v poriadku. Podľa smeráckych poslancov opozícia toto nešťastie zneužíva.

"Toto je dôvod na odstúpenie. Máme tu teraz jednu mŕtvu a zrejme až po tej správe budeme vedieť, či teda mohla žiť, či nemohla žiť," hovorí predseda SaS Richard Sulík.

"Ak by sme takto mali skúmať každé jedno lekárske zasiahnutie v kritickom stave, tak sa zbláznime. Vy sa zbláznite, my sa zbláznime, lekári sa zbláznia. Takto to neexistuje," vysvetlil poslanec Vladimír Baláž (Smer-SD).

Urobia prieskum na ministerstve zdravotníctva

Členovia zdravotníckeho výboru si na záver odhlasovali, že urobia poslanecký prieskum na ministerstve zdravotníctva. Opoziční politici však hovoria, že ak ich odpovede neuspokoja, navrhnú v parlamente ministerku Zvolenskú odvolať pre nezvládnutie tejto veci.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti TWITTER a vyhrajte!

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy