Zatiahnuté
15°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Tragická smrť na Lešti. Vojaka mali z lana odrezať
Zdielať na

Tragická smrť na Lešti. Vojaka mali z lana odrezať

BRATISLAVA / Po tragédii, ktorá sa stala počas výcviku v Lešti, sa okamžite začalo špekulovať o tom, prečo vojenský policajt pri zlaňovaní spadol z 20-metrovej výšky. Poslednou šokujúcou verziou je tá, že vo vrtuľníku museli vlastnému kolegovi lano odstrihnúť.

Ministerstvo sa zatiaľ nevyjadruje

Existujú niekoľko verzií toho, čo sa v Lešti vlastne stalo. Podľa jednej sa vojak zlaňoval z vrtuľníka. Jeho lano sa pretrhlo. Vzhľadom na hrúbku lana a jeho niekoľkonásobne kontroly pred nácvikom, je toto ale veľmi nepravdepodobné.

Verzia druhá. Aj armáda oficiálne potvrdila, že sa lano rozkývalo. Špekuluje sa, že vojenský policajt netrafil budovu, na ktorú zlaňoval. Dole už ale boli dvaja vojaci, ktoré lano mohli pridržať. Preto je aj táto verzia málo pravdepodobná.

Po niekoľkých hodinách sa však objavila ďalšia možná verzia. Po zlanení dvoch vojakov údajne vrtuľníku vysadili motory a chytil takzvaný BLACK OUT. Tretieho na lane mal na pokyn pilota vysadzovač odstrihnúť. 40-ročný Ľuboš však nedopadol na strechu, ale vedľa budovy, na ktorú zlaňovali. "Príčiny tragickej udalosti budú známe až po ukončení vyšetrovania," potvrdila hovorkyňa MO SR Martina Balleková. 

Ešte predtým, ako vzlietne vrtuľník, je každý na palube oboznámený s núdzovými postupmi. Keď sa vrtuľník dostane do vážnych problémov s hydraulikou, vypadne elektronika či vysadia motory, rozhoduje o všetkom pilot. Vysadzovač, ktorý má na starosti mužov na lane, musí jeho pokyny plniť.

"Vtedy, keď sú ľudia na lane, je vždy pravidlo také, že vysadzovač musí odrezať to lano," hovorí letecký inštruktor Oto Hudec. Hoci to možno znie kruto, je málo času, pri poruche stroja rozhoduje každá sekunda. Pilot musí urobiť všetko pre to, aby vrtuľník dostal bezpečne na zem. "Vždy je to tak, že čím viac ľudí máte na palube, tým je vyššia možnosť, že zachránite viac ľudí ako príslušníka, ktorý je na lane," dodáva Hudec.

Stal sa nebohý policajt hrdinom?

Nie je však vylúčené, že sa tak aj v tomto prípade nebohý vojenský policajt stal svojou smrťou vlastne hrdinom a vysadzovač záchrancom. Zatiaľ totiž nie je známe, koľko vojakov na palube vrtuľníka po pristáti ešte bolo. 

V týchto chvíľach je isté, že pre tragédiu armáda zrušila plánované oslavy 20. výročia vzniku. Vojenský policajt, rotmajste,r Ľubomír Igaz bude mať vojenský pohreb so všetkými poctami. Aj vzhľadom na to, že išlo o skúseného profesionála a vojnového veterána z viacerých zahraničných misií.

Téme sa venuje reportér Samuel Migaľ. INFORMÁCIE ONLINE TU.

Téme sa venuje reportérka Katarína Kováčiková. INFORMÁCIE ONLINE TU.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy