Skoro jasno
14°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Dedina roka 2013. V Španej doline platil v krčme starosta, nestačilo
Zdielať na

Dedina roka 2013. V Španej doline platil v krčme starosta, nestačilo

SLOVENSKO / Ešte donedávna sa mladí ľudia z dedín ozlomkrky snažili presťahovať do miest - za prácou i bývaním. V posledných rokoch je však vidieť aj opačný vývoj. Ľudia opäť túžia po pokojnejšom, inom, jednoducho vidieckom živote. A na Slovensku máme mnoho dedín, v ktorých je radosť žiť. Ocenenie "Dedina roka" však môže získať iba jedna z nich.

Dedina roka 2013? Malé Dvorníky!

Dobrá dedina, to nie sú len čisté chodníky, nové cesty a udržiavaná zeleň. Je to predovšetkým miesto, kde sa dobre žije. Tento rok porota spomedzi takmer 30-ky prihlásených dedín určila ako víťaza obec Malé Dvorníky. Dedina neďaleko Dunajskej Stredy má niečo vyše 1 000 spokojných obyvateľov.

"V každom prípade je to veľká radosť pre nás. Má to aj svoje záväzky. Teraz musíme dokázať, ktorí ešte u nás neboli, že my sme tí správni, ktorí akože vyhrali," hovorí starosta obce Zoltán Marczell. 

Obyvatelia obce reagovali na víťazstvo skromne no zároveň hrdo. "Súhlasím, je to najkrajšia dedina," hovorí obyvateľka Malých Dvorníkov.

Ovocie, zeleninu či med z tejto obce ste si už možno kúpili na trhu aj v Bratislave. Slovenské prvenstvo znamená, že obec Malé Dvorníky bude na budúci rok reprezentovať náš vidiek v celoeurópskej súťaži dedín.

Starosta zaplatil pivo celej krčme

Obec Špania Dolina (okr. Banská Bystrica) bola druhá. Obec s necelými 200 obyvateľmi stihla úspech už aj zapiť. Šťastný starosta zaplatil pivo celej krčme. "Bol tu pán starosta a pozval všetkých domácich," hovorí miestny krčmár. "Som sa zastavil v krčme, aby som ľudí potešil, že sme takto úžasne obstáli," hovorí starosta Španej Doliny Marián Slobodník.

Malebné domčeky stoja v kopcoch v malých uličkách, do ktorých sa často nedostane ani auto. Domácim to nevadí, vraj majú radi prechádzky. Moderné budovy by ste tu hľadali iba ťažko. Jediné, čo miestnych trápi, je zlá prístupová cesta do obce.

Veria však, že získaním ocenenia sa to zmení. "Je to jediná cesta do obce, je to vlastne alfa a omega ďalšieho a väčšieho rozvoja obce," dodáva Slobodník.

Pavlovce nad Uhom: Mimoriadne súdržní obyvatelia

V kategórii Dedina ako pospolitosť vyhrali Pavlovce nad Uhom (okr. Michalovce). Ľudia sú tu medzi sebou mimoriadne súdržní. "V našej dedine razíme také heslo, že my sme jednotní, my nemáme etniká. My máme dobrých ľudí a trochu horších," tvrdí starostka obce Mária Dufincová.

V dedine s takmer 4 500 obyvateľmi, žije až 68 % obyvateľov rómskeho etnika. Miestni to nepovažujú za problém a vzájomne si pomáhajú. "Dobre žijeme si," hovorí miestny obyvateľ. "Sme spokojní, nikto nerobí žiadne problémy, nikto nenadáva, nikto sa neháda," dodáva obyvateľka Pavloviec pod Uhom. 

Téme sa venuje reportérka Katarína Kováčiková. INFORMÁCIE ONLINE TU.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy