Jasno
Bratislava
Jozef
19.3.2024
Reťaze, krv a smrť. Ľudia zarábajú na utrpení zvierat
Zdielať na

Reťaze, krv a smrť. Ľudia zarábajú na utrpení zvierat

KYJEV / Aj na bolesti a smrti zvierat dokážu ľudia zarábať. Na Ukrajine sa objavil prípad zápasov medzi medveďom pripútaným reťazou a rozzúrenými psami. Ide o nelegálne zápasy, pri ktorých niektoré medvede utrpia vážne zranenia a musia ich odstreliť. Našli sme medveďa, ktorý toto peklo prežil.

Týranie pre zábavu

Pri nelegálnych zápasoch platia neférové pravidlá. Bezbranný medveď pripútaný k reťazi a svorka útočiacich psov. "Sú to zápasy psov, ktorí sa učia poľovať na zver. Je to nelegálne a na Ukrajine je to zakázané," povedal návštevník rehabilitačného centra pre medvede.

Zatiaľ, čo je medveď pripútaní a nemôže sa brániť, psy sú voľne pustené a útočia z každej strany. Podľa zistení ochranárov je na Ukrajine asi dvadsať medveďov v zajatí, ktoré trénujú na krvavé zápasy so psami. Rehabilitačné centrum vytvorili špeciálne pre týraných medveďov. Každý z nich má vlastný jedálny lístok.

Medvede závislé od alkoholu

Zamestnanci tejto zvieracej liečebne nás upozornili na ich agresivitu. Po rokoch týrania sú veľmi citlivé a navzájom sa neznesú. Von môžu vypustiť vždy iba jedného z nich. V centre sa nachádza aj medveď, ktorý roky tancoval v cirkuse. "Medveďovi dali pod nohy horúce platne a postupne pridávali teploty. Od bolesti dvíhal laby a vyzeralo to, že tancuje," dodáva návštevník centra.

Niektoré z medveďov sa tu dokonca liečia aj zo závislosti. Počas vystúpení im totiž často dávali piť alkohol. Medvede po skončení liečenia púšťajú do voľnej prírody, kam patria. No zatiaľ sa takmer každý z nich vrátil späť. Po rokoch utrpenia už nedokážu v divočine prežiť.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy