Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Tomáško (3) zo Srdca pre deti neustále napreduje! Aj vďaka vám
Zdielať na

Tomáško (3) zo Srdca pre deti neustále napreduje! Aj vďaka vám

Biskupová - Príbeh malého Tomáška z obce Biskupová (okr. Topoľčany) určite poznáte zo Srdca pre deti. Tomáško je z dvojičiek a pri pôrode nastalo krvácanie do mozgu. Chlapček nevedel sedieť, ani hovoriť. Za posledný rok sa však veľmi veľa zmenilo.

Jednovaječné dvojičky Tomáško a Miloško

Tomáško a Miloško sú jednovaječné dvojičky. Minulý rok ich mama Silvia prihlásila do nadácie Pontis, aby pre svojho drobca získala peniaze na rehabilitačné pobyty.

Odmietala sa totiž zmieriť s tým, že jeden jej synček je zdravý a druhý nie. Chcela urobiť všetko preto, aby Tomáškovi pomohla. "Každý sa pýta prečo ja. Keď vidí ako jeden tu behá, že prečo nemohli byť obaja takí," hovorí Tomáškova mama Silvia Kupcová.

Srdce pre deti vyzbieralo 1 335 000 €

Vďaka projektu Srdce pre deti, v ktorom sa počas jeho dvojročnej existencie vyzbierala neuveriteľná suma milión 335 tisíc eur, mohol Tomáško absolvovať už niekoľko rehabilitačných pobytov.

Jeho lekár Gabriel Grnáč si spomína, aký bol Tomáško na tom úplne prvom pobyte u nich. "Mal problémy v kontakte s okolím. Nevedel komunikovať, nevedel sa pohybovať, nevedel sa otáčať. Nebol schopný udržať hlavičku, aby pozoroval okolie," hovorí neurológ.

Každý deň robí veľké pokroky

Už po prvých dvoch pobytoch ale Tomáško urobil veľké pokroky. "Mali sme veľmi hektický rok. Absolvovali sme 7 rehabilitačných pobytov, ktoré nás veľmi posunuli vpred," hovorí Silvia. Najviac je Tomáškov pokrok viditeľný v komunikácii. "Z toho som najšťastnejšia, že tá hlava je v poriadku," dodáva.

Tomáško už dokonca aj sám stojí a urobí pár krôčkov do boku. Sám bez opory však zatiaľ chodiť nevie. "Bojí sa priestoru. Ešte nemáme tú rovnováhu, udrží sa len kratučkú chvíľočku. Teraz na tom pracujeme, aby sa udržal na tých nohách a potom vykročil," dodáva Silvia.

Jeho mame však dodáva veľkú nádej to, čo všetko za ten rok Tomáško zvládol, ako mu to ide a že sa stále zlepšuje. "Chceli by sme veľmi, aby prišla tá chvíľa, že zostane stáť a spraví ten prvý krok. Ale to neurýchlime. Len more trpezlivosti a čas. A čas máme...," dodáva Silvia. 

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy