Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Opravný termín. Študenti nastúpili na opravné maturity
Zdielať na

Opravný termín. Študenti nastúpili na opravné maturity

BRATISLAVA / Maturita v septembri, maturita s istotou. Tak si zvyknú medzi sebou hovoriť študenti. A hoci školský rok len začal, pre niektorých študentov sa o pár dní skončí.

Niektorí na opravák ani neprišli

Niektorí študenti, ktorí nezvládli maturitu v riadnom termíne, to vzdali a na "opravák" neprišli. Aj Adam si v utorok po druhýkrát v tomto roku posadil za maturitnú lavicu.

Čakal ho test zo slovenského jazyka. "Dlho mi to trvalo vypracovať. Musím sa snažiť," hovorí Adam.

Študentka Kvetoslava nemá ambíciu dostať sa na vysokú školu. Keďže už pracuje, nemala stres z toho, či skúšku urobí alebo nie. "Čo sa má stať sa stane. Keď tak idem o rok," hovorí študentka.

Priebeh dnešnej opravnej maturitnej skúšky bol taký istý ako v marci, akurát, že otázky boli nové. "Tie isté problémy sa sledujú, hodnotia," hovorí Darina Kováčiková, predsedníčka maturitnej komisie.

Ak nespraví písomnú, nejde na ústnu

Títo žiaci to ale predsa majú o čosi náročnejšie, ako neúspešní maturanti v predchádzajúcich rokoch. Tohtoročné maturity už prebiehali tak, že ak študent nespravil počas prvého termínu písomnú časť skúšky, tak nebol pripustený na ústnu.

Teda, na budúci týždeň ich čaká aj ústna časť, ktorú by za starých pravidiel už mohli mať za sebou. Ak písomnú ani na druhýkrát nezvládnu, tak z ústnej nemôžu dostať horšiu ako trojku.

Zrejme práve preto je ich tak veľa. "Asi áno, najmä z toho jazyka," hovorí zástupkyňa SOŠ v Bratislave, Elena Rybárová. Presnejšie ich je takmer 1 300 na celom Slovensku.

Slovenčinou to nekončí, zajtra príde na rad cudzí jazyk, vo štvrtok matematika a maďarský jazyk, no a na budúci týždeň niektorých čaká aj ústna časť maturity.

Ďalší pokus až o rok

Tí, ktorí maturitu nezvládnu ani teraz v septembri, si ju budú môcť opraviť až na budúci rok v marci, pričom do školy už nebudú musieť chodiť, ale na prípravu zostanú sami. "Tí, čo pracujú, už majú iné záujmy. Ten život ich tak pohltí, takže potom už tomu štúdiu sa toľko nevenujú," dodáva Rybárová.

Téme sa venuje reportér Ján Baček. INFORMÁCIE ONLINE TU.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy