Skoro jasno
19°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
V pondelok padli ďalšie teplotné rekordy! Hrozia silné búrky
Zdielať na

V pondelok padli ďalšie teplotné rekordy! Hrozia silné búrky

BRATISLAVA / Meteorológovia zaznamenali na Slovensku pre pondelok štyri teplotné rekordy. Meteorológovia varujú pred búrkami, ktoré sa môžu vyskytnút v noci z pondelka na utorok. Výstraha prvého stupňa pred búrkami platí aj pre utorok

SATELITNÉ ZÁBERY AKTUÁLNEHO VÝVINU POČASIA NÁJDETE TU.

Aj v pondelok padali rekordy

Ako agentúru SITA informoval Miroslav Šinger zo Slovenského hydrometeorologického ústavu, teplota vzduchu v Sliači v priebehu pondelka prekonala rekord z roku 2005, kedy bola 34,5 stupňa Celzia. V pondelok tu namerali až 36,9 stupňa Celzia. Ďalšie rekordy padli v Piešťanoch, kde teplota vystúpila na 35,5 stupňa Celzia, čím bol prekonaný rekord z roku 1994 s hodnotou 35,2 stupňa Celzia. 

V Žiline zaevidovali 36 stupňa Celzia, najvyššia nameraná teplota tu bola z roku 1994 a to 35,1 stupňa Celzia. Rekord si pripísal aj Lučenec, kde bolo 36,2 stupňa Celzia, a bol tak prekonaný rekord 35,4 stupňa Celzia z roku 2005. 

Hrozba silných búrok

Meteorológovia varujú pred búrkami, ktoré sa môžu vyskytnúť v noci z pondelka na utorok na území Bratislavského, Trnavského, Trenčianskeho a Žilinského kraja a okresov Šaľa a Nitra. Výstraha prvého stupňa pred búrkami platí aj pre utorok, pričom sa týka Trenčianskeho, Žilinského, Prešovského, Košického kraja a okresov Banská Bystrica, Zvolen, Brezno, Poltár, Detva a Lučenec.

Ako informuje Slovenský hydrometeorologický ústav na svojej webstránke, s búrkami môžu byť spojené intenzívne lejaky, pri ktorých môžu úhrny zrážok dosiahnuť 20 až 40 milimetrov a nárazy vetra rýchlosť 17 až 25 m/s.

Teplotný rekord v Piešťanoch

V noci z nedele (28. 7.) na pondelok (29. 7.) meteorológovia namerali doteraz najvyššiu minimálnu nočnú teplotu vzduchu na Slovensku. "V Piešťanoch v noci neklesla teplota vzduchu pod 27,3 stupňa Celzia," uviedol dnes pre TASR klimatológ zo Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) Pavel Faško. Nameraná teplota tak prekonala rok 1992, kedy bolo najvyššia minimálna teplota v obci Kuchyňa.

Ako dodal, v nedeľu padol rekord maximálnej dennej teploty vzduchu na 37 zo 49 meteorologických staníc Slovenska s denným spravodajstvom, takže približne tri štvrtiny meteorologických staníc SHMÚ zaregistrovali rekord.

V utorok by sa malo výrazne ochladiť

Cez naše územie postúpi od západu smerom na východ studený front, za ktorým
k nám od severozápadu prenikne chladnejší vzduch. V utorok nás čaká prevažne veľká oblačnosť. Miestami dážď alebo prehánky. V noci miestami búrky, aj intenzívne a s krúpami. Cez deň búrky len ojedinele. Popoludní od západu postupne zmenšovanie oblačnosti a ustávanie zrážok.

Z pondelka na utorok očakávame nočnú teplotu 17 až 22, na Orave, Liptove a Spiši okolo 15 stupňov Celzia. Denná teplota 21 až 26 v južnej polovici územia 26 až 31 stupňov. Severozápadný až severný vietor 4 až 9 metrov za sekundu, pri búrkach miestami v nárazoch až 55 až 70 kilometrov za hodinu! K večeru bude vietor slabnúť.

Ako sa chrániť pred teplom?

Čo myslíte, čo je lepšie dať si v tomto extrémnom teple. Dobre vychladený nápoj, alebo radšej niečo teplé? Možno budete prekvapení, ale vraj je to úplne jedno VIAC TU.

Chcete mať stále najaktuálnejšie informácie o počasí? Stiahnite si NAJLEPŠIE POČASIE do vášho iPhonu.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

_blank

_blank

_blank

class=

_blank

_blank

Blesky nad Martinom

noviny.sk/ilustračné

Súvisiace články

Najčítanejšie správy