Zatiahnuté, dážď
12°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Najviac som vypil 10 litrov piva za deň, hovorí Martin (15)
Zdielať na

Najviac som vypil 10 litrov piva za deň, hovorí Martin (15)

BRATISLAVA / Počas prázdnin si mnohé deti krátia čas aj popíjaním alkoholu. Nie vždy sa však takáto zakázaná zábavka zaobíde bez následkov. Do detskej nemocnice na bratislavských kramároch týždenne privezú vraj až dve deti pod vplyvom alkoholu.

Na pohotovosti skončia 2 opité deti za týždeň

Najčastejšou vekovou skupinou opitých detí, sú školáci vo veku 11 až 16 rokov. "Dodnes sme ošetrili 7 detí intoxikovaných alkoholom vo veku od 13 do 18 rokov. Dvaja boli hospitalizovaní. My nezachytíme všetky deti, len tie ktoré sa k nám dostanú, sú to zhruba 2 deti za týždeň," hovorí Dana Kamenická, hovorkyňa Detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou Bratislava.

Len 15-ročný Martin po alkohole prvýkrát siahol keď mal iba 12 rokov. "Zo začiatku chutilo a potom som sa išiel vyvracať." Spomína na nie najpríjemnejší zážitok budúci gymnazista, ktorý si alkohol aj napriek tomu dopraje aj dnes. Sám si ho však nekupuje.

Mladiství sa k alkoholu dostanú bez problémov

"Keď je niekto kto má 18, ide kúpiť, alebo od rodičov z domu. Stretneme sa v dedine a niekto pozve na pivo," dodal študent. V čím mladšom veku deti prvýkrat skúsia alkohol, tým je to nebezpečnejšie. Nevedia odhadnúť mieru, účinok a ani dôsledky na ich organizmus.

"Víno nepijem, skôr tvrdý alkohol. Najviac, to som dal 10 litrov piva za cely deň a z tvrdého, asi 6 deci," šokuje študent. "Máme dnes 19 ročných pacientov čo sú ťažko závislí od alkoholu a pritom začali popíjať už v 12-tich alebo 13-tich rokoch," hovorí Ľubomír Okrúhlica, hlavný odborník Ministerstva zdravotníctva pre závislosti.

Tvrdý alkohol sa pije len pre efekt, hovorí Martin

Strata vedomia, v zime podchladenie a ďalšie komplikácie, ako dusenie či úrazy. To sú riziká, ktoré so sebou prináša chvíľkové hrdinstvo pred kamarátmi s pohárikom v ruke. "Pivo chutí a tvrdý alkohol, ten sa musí piť pre efekt," hovorí študent Martin.

Zábavky mladých pri poháriku kontroluje pravidelne aj polícia. "Policajné hliadky KRPZ v Bratislave počas turistickej sezóny, počas zvýšeného výkonu služby kontroluju aj požívanie alkoholických nápojov mladistvými a maloletými osobami. Tovnako aj zákaz predaja alkoholu osobám mladším ako 18 rokov," upresnila Petra Hrášková, hovorkyňa polície Bratislava.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

isifa

Súvisiace články