Polojasno
22°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Žeravé kolesá vlaku zapálili les! Požiar ohrozoval okolité dediny
Zdielať na

Žeravé kolesá vlaku zapálili les! Požiar ohrozoval okolité dediny

ŽIAR NAD HRONOM / Iskry od brzdiaceho vlaku zrejme spôsobili veľký požiar v okolí Žiaru nad Hronom. V ohrození sa ocitli obyvatelia troch obcí v okolí Trnavej Hory. Ľudia sa báli, že šíriaci sa oheň zničí ich domy. Preto pomáhali hasiť hádam všetci. Ľudia nosili vodu vedrách až ku koľajniciam.

Iskra z prechádzajúceho vlaku

Dobrovoľníci aj hasiči spojili všetky sily. V teréne pomáhal každý kto mohol. Po suchej tráve sa oheň šíril neuveriteľnou rýchlosťou. Za krátku chvíľu ohrozil až tri obce. "Horí to od Trnavej Hory až po Piteľovú," povedal dobrovoľník Paľo. "Je to kritické, už začína aj les horieť," dodala Zuzana, ktorá tiež pomáhala hasiť požiar.

Oheň si všimol rušňovodič z vlaku. Horela tráva aj podvaly na železničnej trati. Vlaky dostali okamžite červenú. "Príčinou bola pravdepodobne iskra od prechádzajúceho vlaku," upresnil Erik Piater, hovorca Hasičského a záchranného zboru Banská Bystrica.

Museli prísť hasiť posily z okolitých miest

Viac ako 4 hodiny nechodili vlaky, iba náhradná autobusová doprava. Hasiči povolali sily zo Zvolena aj Žiaru nad Hronom. K požiaru jazdilo päť cisterien. Ľudia nosili v rukách vedrá s vodou až ku koľajniciam. Kde sa nedostala voda, nastúpili lopaty. "Nosili sme vedrá s vodou, horeli aj podvaly," povedala dobrovoľníčka Eva.

Vďaka neúnavnosti ľudí sa oheň našťastie nedostal až k domom. Požiar sa podarilo dostať pod kontrolu po niekoľkých hodinách. Železničná trať na tomto úseku sa však nevyhne opravám. "Zistilo sa, že zhorelo asi 30 podvalov," upresnila Martina Pavlíková hovorkyňa Železníc Slovenskej republiky.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

tv joj

Súvisiace články

Najčítanejšie správy