Zatiahnuté, dažďové prehánky
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Fico a jeho výroky o Rómoch? Rasizmus...
Zdielať na

Fico a jeho výroky o Rómoch? Rasizmus...

BRATISLAVA / Židia na Slovensku žiadajú politikov, vrátane vysokých štátnych úradníkov, aby prestali so slovnými útokmi na Rómov. Vyjadrenia niektorých našich politikov prirovnávajú k rasovému prenasledovaniu Židov v polovici 20 storočia. Pripomínajú, že prenasledovanie a zabíjanie židov sa tiež začalo podobným spôsobom.

Židovské kultúrno-spoločenské združenie žiada politikov a štátnych predstaviteľov, aby vo verejných prejavoch nepoužívali rasistický slovník. Vo veľmi krátkom čase sa to stalo vraj dvakrát. "Nezamestnanosť, tá je u nás sfarbená veľkým počtom rómskych spoluobčanov," uviedol koncom júna premiér Robert Fico.

"Rómovia vraj zhoršujú štatistiky nezamestnanosti. Myslím si, že je to absolútne neprípustné, najmä pre občanov židovského pôvodu, ktorí už majú skúsenosť v 20. storočí s tým, že rasové prenasledovanie sa začína slovnými útokmi," hovorí člen židovsko-kultúrneho združenia Grigorij Mesežnikov.

Ministerstvo nerozlišuje etnicitu

A z čoho vlastne premiér vychádzal? "Ministerstvo pri sledovaní miery nezamestnanosti nerozlišuje etnicitu uchádzačov o zamestnanie," uviedla hovorkyňa ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny Veronika Husárová.

A vysvetlenie prezidenta policajného zboru prečo sa udial policajný zásah v Moldave nad Bodvou odsudzujú Židia tiež. "Teraz vraj policajti požadujú nejaký rešpekt. Po zjavne problematickom zásahu sa zjednáva náprava, to je tiež neakceptovateľné," tvrdí Mesežnikov. Policajti vraj Rómom porozbíjali nábytok, okná a poprevracali postele.

Vysoká nezamestnanosť súvisí s Rómami, tvrdí Fico

Údajne ich mali biť aj obuškami. Policajný prezident sa k zásahu v čase nakrúcania reportáže nevyjadril. Je na dovolenke s rodinou v zahraničí. "Je evidentné, že predseda vlády nehovoril v spomínanom spojení o farbe pleti, ale použil pomerne často... využívané spojenie, ktoré vyjadruje určitú súvislosť. V tomto prípade poukázal na to, že vysoká nezamestnanosť na Slovensku súvisí s veľkým počtom nezamestnaných rómskych spoluobčanov," uviedla hovorkyňa RobertaFica, Beatrice Szaboová. 

"Druhej svetovej vojne predchádzali práve takéto silné reči od silných mužov. je potrebné skôr navrhovať riešenia, ktoré tieto problémy odstránia," myslí si splnomocnenec vlády pre rómske komunity Peter Pollák.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy