Skoro jasno
20°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Ministerstvo spočítalo, že mamičkám vlastne pomáha. Takto
Zdielať na

Ministerstvo spočítalo, že mamičkám vlastne pomáha. Takto

BRATISLAVA / Od začiatku budúceho roka by už úrady práce nemali vyplácať rodičovský príspevok pracujúcim mamičkám. Na túto správu nereagovali pobúrene iba dotknuté ženy. Nepáči sa ani opozičným politikom. Pripravili preto petíciu proti návrhu ministerstva práce. Zmeniť by sa mala aj výška príspevku, väčšina rodičov by totiž podľa návrhu SMERU zrejme dostávala menej ako dnes.

Ženy si môžu príspevok aj dočerpať

"Ak chce mamička pracovať počas rodičovskej dovolenky, získa 260 eur na to, aby si zaplatila konkrétne súkromné zariadenie pre svoje dieťa. Ak pracuje doma, alebo má príbuzných, zvýšime tento príspevok na 100 eur z pôvodných 40,10 eura," priblížil na tlačovej konferencii štátny tajomník ministerstva práce Jozef Burian.

Rezort práce zároveň určil obdobie, v priebehu ktorého budú môcť matky príspevok čerpať, na päť rokov. To znamená, že ak sa rozhodnú pracovať, v priebehu tohto obdobia sa môžu vrátiť a začať čerpať rodičovský príspevok. "Ak sa matka rozhodne ukončiť prácu, v priebehu piatich rokov si môže dočerpať rodičovský príspevok. Toto doteraz nebolo," zdôraznil Burian.

Menej pre ženy, ktoré nepracovali

Zmeny sa dotknú aj samotnej výšky rodičovského príspevku. Menej dostanú tie ženy, ktoré pred materskou nepracovali. Rodičovský príspevok im klesne na 160 eur zo súčasných 199,60 eura. Návrh novely zákona je aktuálne v medzirezortnom pripomienkovom konaní.

Návrh sa nepáči rodičom ani opozícia. Menší príspevok bude totiž po zmene podľa Beblavého poberať väčšina matiek. "Podľa Buriana sú Rómkami z osady dve tretiny matiek, študentky, absolventky. Tie, ktoré prišli o prácu. Tieto všetky systém považuje za nepracujúce," hovorí poslanec za SDKÚ-DS Miroslav Beblavý.

Tento systém totiž u nás už v minulosti bol. V roku 2010 takmer stotisíc matiek dostávalo nižšiu sumu. Rodičovský príspevok dnes poberá 140-tisíc ľudí. Tie matky, ktoré budú chcieť pracovať, on teda zrejme prídu. Nespokojní rodičia bojujú proti návrhu ministerstva petíciou. 

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

ISIFA/ilustračné

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy