Skoro jasno
19°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Dunaj opäť stúpne. A nebezpečné budú aj malé riečky...
Zdielať na

Dunaj opäť stúpne. A nebezpečné budú aj malé riečky...

BRATISLAVA / Ešte nie je po všetkom! Hladina Dunaja bude opäť stúpať. A to sa cez víkend zdalo, že voda klesla a budeme si môcť vydýchnuť. Tentoraz nám problémy narobia aj viaceré malé rieky po celom Slovensku.

SATELITNÉ ZÁBERY AKTUÁLNEHO VÝVINU POČASIA NÁJDETE TU.

Dážď a zase dážď...

"Tá vlna, ktorú očakávame niekedy v priebehu stredy, možnože štvrtka, by mala mať výšku od jedného do dvoch metrov," hovorí hydrológ Michal Hazlinger. 

Katastrofu teda zatiaľ nikto neočakáva. Svoju rekordnú hladinu vraj už Dunaj neprekoná. Problém však je, že pršať bude výdatne aj u nás. "V utorok bude výrazne horšie počasie. Veľká oblačnosť až zamračené, s dažďom. Budú sa vyskytovať aj búrky," povedal meteorológ RNDr. Peter Jurčovič.

Meteorológovia dokonca vydali výstrahu pred búrkami pre celé územie Slovenska. Tie by mohli urobiť "šarapatu" aj v obciach, cez ktoré pretekajú len malé rieky.

"Keď naozaj naprší pár desiatok milimetrov v priebehu pár desiatok minút, môže to veľmi výrazne zdvihnúť hladiny najmä na menších vodných tokoch. Taká nebezpečná alebo nepríjemná situácia bola napríklad v sobotu na Hornej Nitre," doplnil Hazlinger.

Tešíte sa na víkend? Mali by ste

Keď sa malá rieka zmení na divokú vodu, nepribližujte sa k nej. Silný prúd si pravidelne vyberie svoju obeť - väčšinou ide o úplne absurdnú a zbytočnú smrť. Pamätáme si ešte rok 2010, kedy zomrel muž, ktorý pred potopou ratoval svoje nove auto. Nezachránil ani auto a ani seba...

Keďže v sobotu oslavoval svoje meniny Medard, budeme musieť nejaký ten dážď vydržať. Ak sa pýtate, kedy to už celé skončí a bude konečne poriadne teplo. Odpoveď je čoskoro. "V piatok bude 30 stupňov a v sobotu a v nedeľu nad 30 stupňov," hovorí meteorológ.

Chcete mať stále najaktuálnejšie informácie o počasí? Stiahnite si NAJLEPŠIE POČASIE do vášho iPhonu. 

Povodňové spravodajstvo na jednom mieste. ONLINE TU.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy