Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Takto mestá míňajú peniaze určené na výtlky!
Zdielať na

Takto mestá míňajú peniaze určené na výtlky!

BRATISLAVA / Tohtoročná zima si z ťažko skúšaných slovenských ciest odhryzávala ako z koláča - a zjavne jej chutilo. Áno, slovenské cesty sú plné jám a výtlkov. Niektorí to už pocítili na vlastnom aute a peňaženke. Zisťovali sme, koľko peňazí našli zodpovedné úrady na opravu ciest a ako ich využili.

Samajama gumyfuč. Horor menom výtlky

Tento rok bol žiaľ veľmi bohatý na rôzne výtlky a iné poškodenia ciest. Výrazne vzrástol aj počet škôd na kolesách a podvozkoch nahlásený do poisťovní. "Viete jak sa povie po japonsky cesta? Samajama, gumyfuč. No, asi takto. Tento štát je celý deravý, jak aj tie cesty. To tak potom aj vyzerá," aj takéto boli rekacie vodičov na stav slovenských ciest.

Názory vodičov sú jednoznačné, hnevá ich stav ciest, na ktoré prispievajú zo svojich daní. Cestári sa nám posťažovali, že im okoloidúci vodiči často až vulgárne nadávajú. Nerobte to, stav ciest naozaj nie je chybou mužov, ktorí ich opravujú.

Dostávajú menej peňazí ako je potrebné

"Pravdou je, že na to, aby sme dostali cesty to ako tak spôsobilého stavu, aby občania nenadávali, by sme potrebovali okolo 15 miliónov euro, máme k dispozícii zhruba pätinu," povedal hovorca Magistrátu mesta Bratislava, Stanislav Sčepán.

Podobná je situácia aj v ďalších slovenských mestách. Množstvo ciest v Banskej Bystrici pripomína ešte stále ementál, no na opravách sa už  pilne pracuje. "K dnešnému dňu bolo opravených približne 5300 metrov štvorcových komunikácií vo vlastníctve mesta," poskytla vyjadrenie Martina Kanisová, hovorkyňa Mestského úradu Banská Bystrica.

Po mimoriadne dlhej zime sú škody viditeľné na každom kroku. Opravovať sa bude zrejme až do leta. Mesto na tento účel vyčlenilo z rozpočtu viac ako 280 tisíc eur. Na opravy sa už z toho minuli takmer dve tretiny. "Mesto na tento účel použilo ešte aj 45 tisíc eur z finančného príspevku od štátu," dodala Kanisová.

Niekde vymenia aj časť vozovky

Prešovskí vodiči hromžia, zima dávno skončil a cesty sú stále deravé. Mesto sa pustilo do opráv, ale skončilo to na peniazoch, niektoré úseky už potrebujú viac ako zaplátať. Nezachráni to už ani pár desiatok tisíc eur. "Mesto zatiaľ vyčlenilo asi 70 tisíc na opravu výtlkov, avšak potrebovali by sme najmenej 300 tisíc. Od štátu mesto dostalo 47 tisíc eur, no nieje to veľká suma." informoval Pavel Hagyari, primátor mesta Prešov.

Bratislava má na opravy ciest k dispozícii takmer 3,3 milióna eur. "Predpokladáme, že za uvedenú čiastku by sme mohli opraviť zhruba 40 tisíc metrov štvorcových ciest," upresnil Stanislav Sčepán, hovorca Magistrátu mesta Bratislava. Vykonávajú sa však aj takzvané technologické opravy, to znamená výmena časti vozovky a teda nie len plátanie dier. Čo v tomto prípade dáva záruku až 60 mesiacov.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy