Skoro jasno
20°
Bratislava
Bernard
20.5.2024
Nie je vajce ako vajce. Zelené vajce...
Zdielať na

Nie je vajce ako vajce. Zelené vajce...

ORECHOVÁ / Sliepka z východného Slovenska, ktorá behá po dvore pána Juraja z obce Orechová, znáša zelené vajíčka. Keď zniesla zelené vajce po prvýkrát, domáci sa zľakli a dali ho veterinárom na rozbor.

Vajce vo vajci

"Keď som na to pozrel, tak som nevedel, či to mám zobrať alebo čo. Lebo také veľké vajce od kedy žijem, tak som nevidel," hovorí chovateľ Peter. Vajíčko je totiž asi štyri-krát väčšie v porovnaní s bežnými. Celá rodina sa preto okolo neho posadila za stôl a začali ho skúmať.

Keď ho napokon Peter rozlúpol, vo vnútri bolo ukryté ďalšie vajce, o čosi menšie. "Najprv sme na to pozerali asi 15 minút.  Jedno riadne bolo a v ňom bolo zabudované ešte jedno vajíčko," opisuje Peter. "Vajce vo vajci môže vzniknúť vtedy, ak sa poruší periodická činnosť vaječníkov u nosnice," uviedla veterinárka Renáta Gnipová.

Ešte väčší šok ale zažil pán Juraj. Na toho čakalo v kuríne vajíčko sfarbené do zelena. "Keď tá sliepka zniesla zelené vajíčko, tak sme sa báli, že čo to je. Veď ani trávu tam nemáme," hovorí kuchára a chovateľ sliepok Juraj.

"Takéto zelené môžu znášať plemená nosnice aracaun alebo ich krížence," dodáva Gnipová. Stará mama tieto vajíčka nechce ani vidieť, nevie sa totiž zbaviť pocitu, že sú skazené. Zje ich iba v prípade, keď jej napríklad praženicu z nich pripravia tajne. "Sama by som si ich nedala. Ale keď on spraví a mi ich dá a ja o tom neviem, tak ich zjem," hovorí stará mama.

Zelené vajce a menej cholesterolu

Aj keď najmä starších ľudí farba vajec odrádza, nemali by ich odmietať, práve naopak. Patria  totiž medzi najzdravšie. "Obsahujú menej cholesterolu kvôli tomu, že ten prechádza zo žĺtka do bielka a do škrupinky. Tým pádom také vajíčko obsahuje menej cholesterolu," uviedla veterinárka Gnipová. "Chvlabohu sme zdraví a cholesterol nemáme," hovorí Juraj.

Juraj pracuje ako kuchár a takmer každý deň pripravuje jedlá z vajíčok, no so zelenými sa ešte nestretol, ani v práci, ani v obchode. Jeho sliepka, ktorá ich znáša pritom zobe to isté, čo ostatné. "Pšenicu nič iné. Tak ja neviem od čoho to farbí, taký dobrý kohút bol," dodáva Juraj.

Všetko o hokejových MS na jednom mieste. Čítajte TU.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy