Jasno
14°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Kysuce stále biele. Ľudia už majú snehu plné zuby
Zdielať na

Kysuce stále biele. Ľudia už majú snehu plné zuby

MAKOV / Ľudia z Kysúc sú zvyknutí na to, že žijú v chladnom regióne. Avšak tento rok už toho majú aj oni plné zuby. Sneh im stále komplikuje život. V obci Makov dokonca v tomto čase museli vytiahnuť snežnú frézu. Nečudo, že náklady na zimnú údržbu im oproti iným rokom stúpli.

V miestnej časti Papaje ešte aj včera naplno zaberali traktory a snežné frézy.
"Máme 9. apríla a situácia pripomína skôr február, ako apríl," poznamenal včera František Chudej, správca miestnych komunikácií.

Brodenie v snehu už Kysučanov nebaví

Biely obraz Kysúc s vyše metrovými závejmi síce vyzerá romanticky, no pre ľudí, ktorí tu žijú, to znamená problémy. Bez pomoci snežnej frézy by sa ľudia nedostali do svojich domovov. Po pás by sa brodili v snehu. "Zima je dlhá, snehu mnoho a  veľa kúriť musíme," sťažuje si jedna z obyvateliek Makova. "Takto v apríli sme ešte asi nefrézovali," poznamenal zamestnanec obecného úradu Jozef Šupčík pri pohľade na stroj odhŕňajúci masu snehu. Zamestnanci obecného úradu  musia sprístupniť  cesty do siedmich osád. Netradične, v tomto období...

Náklady trojnásobne vyššie

Pri zrátavaní financií, vynaložených na odpratávanie snehu, sú nešťastní.  "Tento rok, kedy sme nemali oficiálne vyhlásenú kalamitu, sa za prvý štvrťrok pohybujeme na úrovni 25 tisíc eur," tvrdí František Chudej, správca miestnych komunikácií. "Dnes som pofrézoval Kopanice, Papaje, Lovase," dodáva Jozef Šupčík. Oproti iným  rokom stúpli náklady až trojnásobne. Predstavitelia obce premýšľajú nad tým, odkiaľ zoberú peniaze na plánované opravy ciest. Zimná údržba im príliš načrela do rozpočtu. "Rozvážam obedy, no aj 82-roční ľudia mi rozprávajú, že si takéto niečo nepamätajú, "s úsmevom si povzdychne miestna obyvateľka.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti TWITTER a vyhrajte!

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy