Skoro jasno
20°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Prvá oficiálna návšteva. Český prezident Zeman je na Slovensku
Zdielať na

Prvá oficiálna návšteva. Český prezident Zeman je na Slovensku

BRATISLAVA / Česká hlava štátu Miloš Zeman spolu s manželkou Ivanou pricestoval na dvojdňovú návštevu Slovenska, na ktorú ju pozval jej slovenský náprotivok Ivan Gašparovič. Počas nej sa oficiálne zoznámi s najvyššími ústavnými činiteľmi SR.

Spoločná hokejová liga?

Slovenské a české hokejové kluby by v budúcnosti mohli súťažiť v spoločnej lige. Aj o tom dnes spolu hovorili prezident Ivan Gašparovič s českou hlavou štátu Milošom Zemanom, ktorý je v Bratislave na svojej prvej zahraničnej ceste. "Ja už asi šesť rokov nabádam svojich českých spoluobčanov a najmä reprezentantov príslušných športových zväzov, aby uvažovali o spoločnej slovensko-českej hokejovej lige," vyhlásil Zeman po stretnutí s Gašparovičom.

Slovenský prezident mu vraj povedal, že napríklad pre spoločnú futbalovú ligu nie sú vytvorené podmienky. Hokejová liga by však podľa Zemana mohla byť nosným projektom, o ktorom by mohli obidve krajiny v dohľadnej budúcnosti uvažovať. Prezidenti sa zhodli na tom, že Slovensko a Česku budú spolupracovať aj v oblasti investícií, dopravy, cestnej siete či armády. "Mali by sme zlepšiť dopravné spojenie, spoluprácu dopravných podnikov, ako napríklad Cargo," povedal Zeman.

Nadštandardné vzťahy

Český prezident zdôraznil, že na svoju prvú zahraničnú návštevu nepricestoval do Bratislavy len preto, aby zachoval tradíciu, ale najmä preto, že vzájomné vzťahy oboch štátov sú nadštandardné. "Verím, že tieto vzťahy, či už vďaka jazykovej blízkosti, spoločnej časti histórie a osobným priateľským kontaktom medzi českými a slovenskými politikmi majú naozaj nadštandardnú základňu," dodal Zeman. Medzi Prahou a Bratislavou už podľa jeho slov 12 rokov nejestvuje žiadny spor. "Poslednú takú konfliktnú zónu sme riešili pred 12 rokmi v otázke delenia zvyšku federálneho majetku," poznamenal. Gašparovič doplnil, že v spolupráci s Českou republikou chceme do budúcna dosiahnuť ešte ďalšie úspechy.

Po rokovaní s Gašparovičom Zeman položil vence k pamätníku oslobodenia Bratislavy na Námestí Eugena Suchoňa, na programe mal aj obed s premiérom Robertom Ficom. V piatok si Zeman položením venca k pamätníku na nábreží Dunaja uctí pamiatku Milana Rastislava Štefánika, stretne sa s primátorom hlavného mesta Milanom Ftáčnikom a na Bratislavskom hrade bude obedovať s predsedom parlamentu Pavlom Paškom.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy