Polojasno
16°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Český prezident Zeman chce za veľvyslankyňu u nás Líviu Klausovú
Zdielať na

Český prezident Zeman chce za veľvyslankyňu u nás Líviu Klausovú

PRAHA / Český prezident Miloš Zeman si praje, aby sa novou veľvyslankyňou na Slovensku stala Livia Klausová. Narazil ale na odpor u ministra zahraničia Karla Schwarzenberga, ktorý pre spravodajský portál iDNES.cz povedal, že Zemanov návrh odmietol.

Odplata za podporu, domnieva sa Schwarzenberg

Manželka bývalej hlavy štátu Václava Klausa, pôvodom Slovenka, podporila Zemana v prezidentskej kampani. "Je to veľmi neobvyklá myšlienka. Navyše to vyzerá ako odmena za podporu v kampani," uviedol Schwarzenberg. Podľa jeho slov by to bolo demotivujúce pre celý diplomatický zbor. "Na tomto mieste by mal byť profesionálny diplomat," zdôraznil šéf českej diplomacie.

Súčasný veľvyslanec pôsobil aj v Pakistane

Súčasným českým veľvyslancom na Slovensku je Jakub Karfík, bývalý veľvyslanec v Pakistane a Sudáne. Do funkcie nastúpil po odchode ďalšieho skúseného diplomata Vladimíra Galušku v roku 2009. Slovensko si prezident Zeman symbolicky zvolil ako destináciu svojej prvej zahraničnej cesty. S manželkou Ivanou príde 4. apríla na dvojdňovú oficiálnu návštevu.

Miloš Zeman bol inaugurovaný za českého prezidenta 8. marca. Na čele Českej republiky vystriedal Václava Klausa, ktorý skončil po dvoch funkčných obdobiach. Inauguračný sľub zložil na spoločnej schôdzi oboch komôr českého parlamentu - Poslaneckej snemovne aj Senátu.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA/Lidové noviny/FRANTISEK VLCEK

Súvisiace články

Najčítanejšie správy