Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Krutá pravda, tu je mapa kriminality na Slovensku
Zdielať na

Krutá pravda, tu je mapa kriminality na Slovensku

SLOVENSKO / Je miesto, kde sa konkrétne teraz nachádzate, bezpečné? Tak na túto otázku sme až dodnes odpoveď nepoznali. Vedenie polície ale po prvýkrát vypracovalo mapu kriminality celého Slovenska a výsledky sú prekvapivé. Tak napríklad najbezpečnejšie sa žije ľudom v Pezinku, či Svidníku. Naopak najviac zločinov sa stáva v Košiciach a bratislavskom Ružinove.

ISIFA!LIDOVÉ NOVINY/MICHAL NOVOTNÝ

Pozn.: čím tmavšia farba, tým viac spáchaných trestných činov

Percentá nie sú všetko...

Ľuďom má napríklad táto novozrodená mapa kriminality poradiť pri kúpe nehnuteľnosti. Všetci sa predsa chceme cítiť bezpečne. Najmenej násilných trestných činov na sto obyvateľov je v okresoch Kežmarok, Svidník, Skalica a Pezinok.

Naopak najväčšia kriminalita je v mestách Košice a Bratislava, konkrétne mestská časť Ružinov. Mapa bola vytvorená na základe počtu trestných činov a ich závažnosti. Napríklad vraždy, lúpeže, znásilnenia, vlámania, krádeže v bytoch, krádeže áut, výbuchy a požiare áut či drogové delikty.

... dôležitý počet zločinov

Napríklad v Británii takúto mapu kriminality aktualizujú každý mesiac. U nás ju zatiaľ len vytvorili. Zverejnená bude v krátkom čase na internete. A ak sa nájde dostatok financií zakúpením softvéru by mohlo dochádzať k aktualizácii aj u nás.

"Samotný počet trestných činov ale nemožno považovať za ukazovateľ bezpečnosti toho ktorého miesta. Na to by bolo potrebné zohľadniť tiež počet obyvateľov na danom území, ale aj ďalšie súvislosti," vysvetľuje policajný zbor.

Mestá Percento objasnených prípadov
Skalica68,97 %
Poprad57,09 %
Pezinok36,77 %
Partizánske66,83 %
Bánovce nad Bebravou67,80 %
Rimavská Sobota72,43 %
Michalovce58,84 %
Banská Bystrica45,06 %
Trenčín64,38 %
Trnava47,33 %

Zdroj: PZ SR, údaje za okres

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

polícia SR

Súvisiace články

Najčítanejšie správy