Zatiahnuté
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Rodičia školákov v Medzilaborciach nechcú, aby deti jedli spolu
Zdielať na

Rodičia školákov v Medzilaborciach nechcú, aby deti jedli spolu

MEDZILABORCE / Na základnej škole v Medzilaborciach nesmú rómske deti obedovať v školskej jedálni spolu s ostatnými. Reportáž o tom sme už vysielali a vyvolala veľkú diskusiu. Rodičom dotknutých detí sa to pochopiteľne nepáči. Rodičom ostatných detí sa zasa nepáči, že by sa takáto segregácia mala zrušiť. Podľa ministerstva školstva totiž riaditeľ školy porušil zákon.

Dostať sa z tohto začarovaného kruhu je pre rodičov detí, ale aj pre vedenie školy, veľmi zložité. "Ani príbor nevedia do ruky chytiť! Chodia veľmi špinaví, hygienicky je to katastrofa, ako chodia do školy," sťažuje sa Alexander Černega poslanec miestneho zastupiteľstva v Medzilaborciaciach. 

Taniere vraj "zdobia" aj pľuvance

Na jednej strane tu ide o porušenie školského zákona, ktorý jasne zakazuje všetky formy diskriminácie. Na strane druhej však väčšina rodičov tvrdí, že tieto deti sú tak problémové, že si  nevedia predstaviť, keby obedovali spoločne s ostatnými. "Pľuvance sú na bežnom poriadku, sú ťažko zvládnuteľné," nešetrí kritikou voči rómskym deťom Ladislav Mulik. Zamestnanci školy dokonca vravia, že tieto deti ani nechcú obedovať v školskej jedálni.

Riaditeľ má podporu

Po odvysielaní našej reportáže bola zvolaná školská rada, na ktorej rodičia vyjadrili jednoznačnú podporu riaditeľovi školy. O prípadnom zrušení oddelenej jedálne nechcú ani počuť. "Pokiaľ by došlo k zrušeniu tej malej jedálne pre neprispôsobivé rómske deti, tak budú uvažovať ako o stiahnutí detí z obedov, tak aj zo školy," tvrdí Ladislav Mulik.

Napätú situáciu chce riešiť aj mesto

Deti zatiaľ obedujú oddelene, vedenie školy spolu s rodičmi hľadajú kompromis, s ktorým by boli spokojné obidve strany. "V prípade nespokojnosti rodičov so spôsobom stravovania v školskej jedálni by sa mali obrátiť so svojim podnetom na zriaďovateľa," radí Renáta Vítková z Ministerstva školstva SR. "Mesto Medzilaborce, ako zriaďovateľ základnej školy, je s danou problematikou oboznámené a momentálne situáciu riešime, " kontruje Ľubica Dribňáková z Odboru školstva MsÚ v Medzilaborciach.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

SITA - ilustračné foto

Súvisiace články

Najčítanejšie správy