Jasno
17°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Podivné adopcie detí v Británii. Na stole máme 30 nových prípadov
Zdielať na

Podivné adopcie detí v Británii. Na stole máme 30 nových prípadov

BRATISLAVA / Po prípade rodiny Boórových máme na stole ďalšie informácie o odobratí dieťaťa Slovákom vo Veľkej Británii. Zúfalých rodičov obvinili z fyzického týrania len 3-týždňového bábätka. Pol roka po tom, ako sme tému nútených adopcií otvorili, sme sa pýtali ministra práce, čo sa zmenilo...

Podľa ministra je situácia lepšia

Detaily nového prípadu ešte nemôžu byť zverejnené. Súdy, kde sa totiž rodičom odoberajú deti, sú v Británii prísne utajené. Stále sa však ukazuje, že niekde zlyháva komunikácia medzi britskými a slovenskými úradmi. Prvú reportáž TV JOJ odvysielala 14. augusta, podľa ministerstva práce sa odvtedy ale veci pohli.

"Každopádne by som tú situáciu hodnotil ako neporovnateľne lepšiu, ako bola pred tým... Predpokladám, že by sme v priebehu mesiaca so svojím kolegom - partnerom, v tomto prípade na britských ostrovoch ministrom školstva, vedeli toto memorandum podpísať," upozornil minister Ján Richter.

Dohoda je prichystaná

O prípadoch sa k nám totiž stále dostávajú informácie buď od britskej sociálky, ambasády, alebo rodičov. Podľa ministra sa toto zmení. Počas olympiády sa s britským ministrom dohodli, že jasne nastavia podmienky, ako má kto postupovať.

Slovenská verejnosť boj proti britskému súdnictvu vyhrala. Mnohí sa tešili z precedensu v prípade Boórová. Počas tohto obdobia však desiatky ďalších rodín prichádzali v Británii o svoje deti. "Za ten polrok cca od toho septembra máme na stole, čo sa týka odobratia detí na britských ostrovoch, 30 nových prípadov," dodáva minister Richter.

Treba väčšiu aktivitu poslancov

"Na to už reagovala Rada Európy, a to prijatím rezolúcií, z ktorých vyplýva, že odobratie detí biologickým rodičom by malo dôjsť len v najkrajnejšom prípade, keď už nie je žiadne iné riešenie," hovorí zástupkyňa Slovenska pred Európskym súdom pre ľudské práva Marica Pirošíková.

Poslanci parlamentného zhromaždenia Rady Európy už dokonca zriadili špeciálny vyšetrovaní tím, ktorý má postupy Britov prešetriť. "Preto je potrebné, aby aj naši poslanci sa pridali a sledovali, monitorovali situáciu a mali by byť aktívni aj predstavitelia ministerstva zahraničných vecí," tvrdí Pirošíková.

Téme sa venuje reportér Dárius Haraksin. INFORMÁCIE ONLINE TU.

ISIFA/ilustračné

Súvisiace články

Najčítanejšie správy