Polojasno
13°
Bratislava
Pankrác, Pankrác
12.5.2024
Obce na Spiši vedú boj. Pre veľké júlové sťahovanie
Zdielať na

Obce na Spiši vedú boj. Pre veľké júlové sťahovanie

LETANOVCE, SPIŠSKÝ ŠTVRTOK / Tieto dve obce vedú na Spiši medzi sebou boj. Letanovce a Spišský Štvrtok - k tomu sa pridala aj obec Hrabušice. Problém tkvie v presťahovaní letanovských osadníkov do novovzniknutej osady Strelníky pri Spišskom Štvrtku...

Petícia bola obci vrátená

Proti sťahovaniu do lokality Strelníky už poslali z obecného úradu v Spišskom Štvrtku na ministerstvá dve petície. Podľa vedenia obce to bolo k ničomu, kompetentní sa problémom nezaoberajú. Ľudia sa boja problémov a narastajúcej kriminality. Voči sťahovaniu sa preto neustále bránia. Aj v novembri urobili veľký protest v centre obce, opäť bez úspechu.

Výsledok petície? "Celá táto záležitosť bola zaslaná naspäť obci Letanovce, čo je vlastne výsmechom nášho snaženia," komentovala predsedníčka petičného výboru Slávka Bajtošová. "Nakoľko nebolo jasné, kto by tú petíciu mal riešiť, tak sme sa obrátili na Úrad vlády. Úrad vlády znovu prehodnotil túto situáciu a vrátil nám ju späť," informoval starosta Letanoviec Michal Urban.

Sú proti sťahovaniu osadníkov

Proti presťahovaniu sa podpísalo viac ako 1800 ľudí. Keďže ministerstvo sa hárkami nezaoberalo, oslovili štátneho tajomníka. Na jeho podnet sa celá petícia ešte raz preskúmala. "Prišiel nám rovnaký list, že áno, že toto nie je v ich kompetencii," hovorí Bajtošová.

"Vieme, že dá sa táto lokalita využiť aj na iné možnosti, nielen na to, aby sme tam začali prevychovávať tých, ktorí, dá sa povedať, sa dajú už len ťažko prevychovať," tvrdí starosta Spišského Štvrtku Ján Greš.

Júl 2013

Problém riešil aj splnomocnenec vlády pre rómske komunity. Podľa správy z Ministerstva vnútra vyplýva, že obec Letanovce nekonzultovala výber lokality s ostatnými obcami. "Do výstavby osady v lokalite Strelníky sa investovali tri milióny eur. Zastavenie sťahovania obyvateľov do tejto lokality je nereálne. Rozhodnúť by o tom mohol nezávislý súd," povedala Silvia Keratová z komunikačného odboru rezortu vnútra.

Sťahovanie letanovských osadníkov do novej osady je naplánované na júl tohto roku. Ak sa v prípade nič nezmení, obyvatelia Spišského Štvrtka tak za pár mesiacov dostanú nových, podľa ich slov obávaných susedov.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy