Oblačno
13°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Rabovačky hladných osadníkov? Nie je sa čoho báť, tvrdí Kaliňák
Zdielať na

Rabovačky hladných osadníkov? Nie je sa čoho báť, tvrdí Kaliňák

VÝCHODNÉ SLOVENSKO / Podnikateľ s potravinami prosí politikov, aby zabránili rabovačkám obchodov. Ako nám povedal, obyvatelia osád sú podľa neho chudobní a hladní. Zisťovali sme preto, ako sa k tejto jeho prosbe niektorí politici stavajú a či je situácia naozaj vážna.

Obchodníci sa boja

Niečo podobné sa dialo aj v roku 2004, keď po masových nájazdoch osadníkov nejeden obchod s potravinami zostal úplne vybielený a zničený. Zostali rozbité výklady, vylámané dvere a prázdne regály. Obyvatelia osád vraj rabovali preto, že nemali čo dať svojim deťom do úst.

Dnes, podľa viacerých majiteľov obchodov s potravinami, je v osadách hrozná chudoba, a preto sa boja hromadných rabovačiek. Počty krádeží potravín vraj narastajú. Kradnú sa nielen z obchodov, ale už aj zo školských jedální. 

Len za posledný týždeň riešili humenskí policajti takmer desať krádeží. Zlodeji v Košarovciach napríklad kradli mäso, slaninu, či bryndzu. Majitelia sú zúfalí. Nepomáhajú ani bezpečnostné dvere – zlodeji ich bez problémov rozrúbali sekerou.

Pribudnú kamery?

Do dedinských potravín preto zrejme začnú pribúdať kamery. Podnikatelia sa totiž obávajú, že v jednom z najchudobnejších regiónov vykrádačky tak skoro neprestanú.

Minister vnútra situáciu zatiaľ nepovažuje za alarmujúcu. "Z pohľadu štatistiky a jednotlivých vecí sa to nevymyká normálu. Naopak, skôr pokles," vraví Robert Kaliňák.

Politici sú pokojní...

Ak sa niekde vyskytlo viac prípadov, ešte to neznamená, že ide o masový problém. Splnomocnenec vlády pre rómske komunity s ministrom súhlasí.  "Nemáme žiadne signály, že sa budú diať podobné aktivity, aké sa diali v roku 2004," vraví Peter Pollák.

Súhlasí však s tým, že pokiaľ ide o chudobu, situáciu je potrebné riešiť okamžite. "Aj toto je dôvod, aby sa rómska reforma na Slovensku spustila," dopĺňa Pollák.

Tá má okrem iného vytvoriť viac pracovných miest pre obyvateľov osád. Riešenie je už pripravené, len ho schváliť v parlamente. Dovtedy však musia vydržať nielen osadníci, ale aj majitelia predajní, ktorým minister vnútra veľa poradiť nevie.  

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA/ilustračné

Súvisiace články

Najčítanejšie správy