Jasno
14°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Muž vyhodil do vzduchu dom. Takto sú dimenzované paneláky
Zdielať na

Muž vyhodil do vzduchu dom. Takto sú dimenzované paneláky

BRATISLAVA / Výbuch v českom meste Frenštát pod Radhoštěm, ktorý má na svedomí bývalý "bachar" zaujíma aj slovenských expertov na statiku. Podľa odborníkov, na Slovensku sú rovnaké typy panelákov, ako ten, ktorý šialený muž vyhodil do vzduchu. Obeťami sa pri tom stali aj nevinné deti. Experti tvrdia, že paneláky sú aj na nečakaný výbuch plynu dimenzované.

Podľa expertov na statiku v tomto prípade ide o deštrukciu celého panelového domu, ktorá musela zodpovedať účinnosti protitankového granátu. Je možné, aby takúto katastrofu spôsobil obyčajný výbuch plynového sporáka alebo niekoľkých plynových fliaš? 

Bolo tam veľa plynu

Vyšetrovanie príčin tragédia sa prikláňa čoraz viac k explózii plynom zaplneného suterénu zateplenej bytovky, rovnakého typu, akých bolo aj na Slovensku postavených v časoch hromadnej bytovej výstavby počas socializmu neúrekom. "Tam bolo toho plynu veľmi veľa. Panelák bol napustený plynom pravdepodobne zo suterénu," uviedol Jozef Pacula, expert na statiku.

Sú tieto paneláky, ktorých oficiálna životnosť už dávno skončila pre nás a naše deti bezpečné? To je otázka aj na ministerstvo dopravy, pod ktoré táto agenda teraz spadá. Podľa odborníkov však problém reálne je. A to v tom, že originálne projekty, statické výkresy a iné dôležité dokumenty už k takýmto panelákovým zostavám dávne neexistujú.

Panelák zaťaženie nezvládol

Po revolúcii boli stavebné výkresy údajne hromadne odovzdávané do zberu, a v prípade terajších potrieb statikov tak často úž nie sú vôbec k dispozícii. Vo Frenštáte pod Radhoštěm výkresy k tomuto typu bytovky, statici našli a tak vedia, aké výstuže a aké zaťaženie bytovka v okamihu výbuchom, nakoniec nezvládla.

Téme sa venuje reportér Rasťo Striško. INFORMÁCIE ONLINE TU.

isifa/MAFRA/Alexandr Satinský

Súvisiace články

Najčítanejšie správy