Zatiahnuté, dažďové prehánky
19°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Ako prežiť... Naši vojaci prechádzajú zimným výcvikom
Zdielať na

Ako prežiť... Naši vojaci prechádzajú zimným výcvikom

PREŠOV / Asi málokto z nás by dokázal prežiť v lese len s vreckovým nožíkom a ešte v takomto nehostinnom počasí. Vojaci z prešovského vrtuľníkového krídla nemajú problém. Každoročne absolvujú výcvik takéhoto zimného prežitia. Niekoľko zaujímavých rád a trikov sme sa pri nich naučili aj my...

Jedlo a pitie pod nosom

"Cieľom tohto prežitia je zopakovať pre lietajúci personál, ako sa majú správať v prípade núdzového opustenia vrtuľníka, prípadne po nejakej havárii," vysvetlil pilot a inšpektor bezpečnosti letov Róbert Grexa. Čo teda znamená vedieť sa zariadiť a vyjsť s minimom? V lesoch neďaleko Kráľovej Lehoty nám vojaci ukázali, ako sa vyrábajú snežnice, ako postaviť prístrešok, pripraviť si niečo na jedenie či pitie.

"Kameň má teplotu cca 400 stupňov, tak to ide rýchlo. No treba piecť malé kúsky... Dá sa piť čaj zo všetkého ihličia okrem tisu," upozorňuje inštruktor Peter Fedor. Vhodnou stravou sú určite ryby, lesná zver, ale aj huby, rastúce v zime, plody ako hloh, trnky, šípky. Z ihličia sa zase pripravuje čaj s vysokým obsahom vitamínu C.

Treba niekde prespať? Použite padák...

Ak si ale chcete predsa len pripraviť niečo teplé, treba sa naučiť zakladať oheň bez zápaliek. Ukázali nám spôsob s kresadlom, pušným prachom a elektrickým výbojom z batérie. Na výstavbu prístrešku zase letci používajú záchranný padák. Platí pritom jedna dôležitá zásada: "Aby bol čo najmenší. Aby sme si ho vyhriali čo najrýchlejšie telom," povedal inštruktor Dávid Plavčan.

Padák je zároveň dobrým prostriedkom na maskovanie. Vojaci si zopakovali aj základy boja z blízka, či sebaobrany. Nechýbalo ani ošetrovanie zraneného kamaráta a jeho transport do bezpečia.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy