Jasno
22°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Nebezpečný incident. Armáde zlyhali radary
Zdielať na

Nebezpečný incident. Armáde zlyhali radary

Dopadlo to vraj dobre. Reč je o leteckom incidente, ktorý naše ozbrojené sily až do dnešného dňa tajili. Stalo sa to v závere minulého roka. Aktérmi incidentu boli civilné lietadlo na trase Poprad - Bratislava a stíhačka Mig 29.

Takéto situácie sú bežné

Po prvý raz vyšlo vojenské letectvo s farbou von o tom, čo sa 20. decembra krátko po desiatej udialo pri jednom z cvičných letov nad Breznom. " Naše lietadlo narušilo bezpečnostnú zónu civilného lietadla," povedal Jozef Dunaj z Úradu vojenského letectva.

Podobných doteraz utajovaných leteckých incidentov, keď naša Mig 29 pri cvičnom lete de facto atakovala civilné lietadlo tým, že narušila predpísanú viac než 9 kilometrovú približovaciu vzdialenosť, sme mali za posledných 7 rokov niekoľko. Len v roku 2011 trikrát. "Takéto situácie sa stávali," dodáva Dunaj.

Treba sa z toho poučiť

Letci priznávajú, že zlyhal ľudský faktor aj technika. Pilot mal informáciu o prítomnosti civila na nebi dostať o 15 sekúnd skôr. "Samozrejme, budem prijímať aj personálne opatrenia," tvrdí náčelník GŠ OSSR Peter Vojtek.

Cvičné lety zastavili. Lieta sa od  24. januára. Vojaci hovoria o personálnych  postihoch, jedným dychom však dodávajú, že radarová technika, aj keď modernizovaná, v časoch, keď sa ako u dvojičiek používajú na útoky civilné lietadlá, dosluhuje. "Vždy je tu možnosť, že sa niečo podobné udeje. Treba sa z toho poučiť," povedal Martin Glvač, minister obrany.

Otázniky však visia aj nad dosluhujúcimi 18-ročnými Migmi. Rusi sa k prenájmu nových 35-tiek nevyjadrili a naši poškuľujú aj po Gripenoch, aké majú v Česku. Limitom sú samozrejme peniaze.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy