Skoro jasno
20°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Misia v Afganistane. Golonka pomáhal sadiť stromčeky
Zdielať na

Misia v Afganistane. Golonka pomáhal sadiť stromčeky

Spomínate si ešte na to, ako ex-prezident Rudolf Schuster sadil stromčeky v prezidentskej záhrade? Táto tradícia asi inšpirovala aj našich vojakov v Afganistane. Priamo na základni si zasadili japonskú čerešňu. A dokonca za asistencie našej hokejovej legendy.

Slovenských vojakov v Kandaháre si domáci ani Američania nevedia vynachváliť. "Zachovali sa veľmi hrdinsky minulý rok, keď zneškodnili bombu, ktorá by explodovala na základni," uviedol americky veľvyslanec Theodore Sedgwick. Naša jednotka stráži, odmiňuje a v budúcnosti sa bude venovať výlučne mentorovaniu afgánskych bezpečnostných zložiek.

Čerešňa má pripomínať zelené Slovensko

Jednotke doniesol minister obrany Martin Glváč hneď dve prekvapenia. Prvým bola japonská čerešňa. "Bude im pripomínať možno to naše zelenšie Slovensko," uviedol Glváč. Druhou čerešničkou na torte bol hokejový jubilan Jožo Glonka. Ten ich doslova obsypal hokejovými historkami,ktoré dokonca aj spísal. "Striedavá teplota. Ak týmto chlapcom niekto závidí nejakú korunu, tak to je trošku vedľa," hovorí Golonka. Povestnému kráľovi strelcov, známemu ako Žiletka, zase vojaci venovali čiapku a vojenské štítky.

253 vojakov v operácii

V operácii ISAF v Afganistane máme momentálne 253 vojakov vrátane žien. V súčastnosti prebieha plánovanie novej operácie NATO po roku 2014, ktorá bude zameraná na plnenie výcvikových, asistenčných a poradenských služieb najmä pre afgánske bezpečnostné sily. Aj to, že v leteckom slovenskom špeciáli do Kandaháru sedel americký veľvyslanec nasvedčuje tomu, že by tam mali mať Slováci i naďalej dôstojné miesto.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU ZADARMO.

TV JOJ

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy