Zatiahnuté
17°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Číňanom v Bratislave pripomenuli disidentov
Zdielať na

Číňanom v Bratislave pripomenuli disidentov

BRATISLAVA / Neriešte len ekonomické otázky, hovorte aj o ľudských právach! To je v skratke výzva, s ktorou sa obrátili opoziční poslanci na slovenských hostiteľov čínskeho vicepremiéra Hui Liangyua. Proti potláčaniu ľudských práv v Číne sa priamo pred prezidentským palácom zišla aj hŕstka demonštrantov s transparentami. Čína však predstavuje jednu z najväčších nádejí v oblasti investovania.

Záujmy Číny a Európy

Európe dochádza dych a tak stále častejšie poškuľuje po investíciach z Ruska alebo Číny. Po dnešnej návšteve podpredsedu vlády Hui Liangyua vyše miliárdovej Číny je isté, že na jeseň prídu oni k nám. Nejde pritom o fazuľky. V hre je 10 miliard dolárov, ktoré chcú nainvestovať do strednej a východnej Európy. Styčnými bodmi sú zelená ekonomika či energetika vrátane tej jadrovej.

Pre Čínu sú vraj zaujímave aj naše chemické výrobky, medicínsky výskum či softérové riešenia. V hre je vraj aj superodolná pšenica zo SAV. Samotní Číňania si vzájomnú spolupracu pochvaľujú a hovoria, že aj pri obchodnom obrate očakávajú 2-percentný nárast.

Aktivisti pripomínajú ľudské práva

Zdá sa, že rovnica je jednoduchá: čím vyššie postavený politický činiteľ, tým viac demonštrujúcich. Alebo naopak. Keď bol v Bratislave v júni 2009 čínsky prezident, bola pred prezidentským palácom v Bratislave hotová trma-vrma. Dnes tu máme podpredsedu vlády Číny a demonštruijúcich je oveľa menej ako prítomných policajtov či novinárov.

Demonštranti boli najmä z radov hnutia Falun Gong, ktoré je v Číne zakázané, no má prívržencov aj na Slovensku. Aktivisti poslali otvorený list prezidentovi, premiérovi aj šéfovi diplomacie Lajčákovi. "Práve spomínanie otázok ľudských práv môže položiť základy vzájomných vzťahov založených na dôvere a vzájomnom rešpekte," povedal predseda Slovenskej asociácie Falung Gongu Marek Tatarko.

Pracovné tábory v Číne

Muži a ženy s transparentmi tvrdia, že ľudské práva treba Číňanom neustále pripomínať, pretože situácia je v komunistickej krajine naozaj vážna. Ľudia sú prenasledovaní a väznení za svoje názory a Slováci si potom kupujú plody ich nútenej práce. V pracovných táboroch v Číne je pritom zadržiavaných 3 až 5 miliónov ľudí, pretože sú politicky nepohodlní.

Oficiálne majú byť rozhovory s čínskou delegáciou o ekonomickej a obchodnej spolupráci. "Žiadame, aby sa pán minister otvorene prihlásil k stanovisku EP a požiadal o ukončenie zadržiavania a týrania prívržencov hnutia Falun Gong," vyzývajú aj niektorí poslanci.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy