Jasno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Tatry prichádzajú o turistov! Vraj nestíhame vydávať víza
Zdielať na

Tatry prichádzajú o turistov! Vraj nestíhame vydávať víza

Slovenské Tatry mali byť v najbližších dňoch rajom pre Ukrajincov. Pre miestnych podnikateľov to mohli byť po zlatých týždňoch zlaté mesiace - teraz sa ale zdá, že všetko môže byť inak. Namiesto turistov vraj chodia storná a za všetkým má byť pomalosť našich diplomatov v Kyjeve a Užhorode.

Viacerí nedostali víza

Viacerí Ukrajinci budú musieť prehodnotiť to, či prídu na dovolenku do Nízkych Tatier aj budúci rok. Tisícky z nich totiž nedostali teraz víza. "Zastupiteľský úrad Slovenskej republiky prestal brať žiadosti o vybavenie víz," hovorí hotelier Mark Blitshteyn. 

Muž, ktorý k nám už roky vozí takzvanú zlatú klientelu, hovorí o neuveriteľnom čísle - 6 000 ohrozených pobytov. Naši diplomati však o ničom takom nevedia. "Vydávanie víz pokračuje štandardným bezproblémovým spôsobom, dokonca rýchlejšie ako určuje 30 dňová zákonná lehota," tvrdí hovorkyňa MZV SR Renáta Goldírová.

Obe strany súhlasia s tým, že turistický boom sa spustil vo chvíli, ďalej odkedy môžu Rusi a Ukrajinci získať 5-ročné víza.  "Predtým to tak nefungovalo. Koľko bolo objednaných ubytovaní, toľko víz sa vydalo," hovorí Blitshteyn. "Počet žiadostí je 4-násobne vyšší v porovnaní s januárom minulého roka," doplnila Goldírová.

Počty záujemcov stúpli

Vďaka tomu v januári prekonávali doterajšie tržby. "Počty záujemcov o pobyt na Slovensku stúpol viac ako o 50%," dodáva Blitshteyn. Hotelieri tvrdia, že ide o peniaze, ale aj o povesť slovenských Tatier. "V rámci Nízkych Tatier by sme uvítali väčšiu flexibilitu na veľvyslanectvách," povedala Zuzana Fabiánová, hovorkyňa TMR. 

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO. 

ISIFA/ilustračné

Súvisiace články

Najčítanejšie správy