Jasno
18°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Slovensku opäť hrozia povodne! Opatrenia proti nim sme zanedbali
Zdielať na

Slovensku opäť hrozia povodne! Opatrenia proti nim sme zanedbali

Dnešné výrazné oteplenie pomaly roztápa snehovú pokrývku. A aby toho nebolo málo, prinieslo so sebou aj dážď! Slovensko každoročne v tomto období čelí povodniam. Protipovodňová ochrana je ale vo veľmi zlom stave a tak opäť môžeme čeliť katastrofe.

Najrizikovejší je Východ Slovenska

Povodeň v roku 2010 si vyžiadala najmenej dve obete a spôsobila škody vo výške viac ako 695 miliónov eur. Povodeň, ktorá môže Slovensko zasiahnúť tento rok by bola s ešte katastrofálnejším výsledkom. "Najvážnejší problém je Východné Slovensko," tvrdí Viliam Macura z Katedry vodného hospodárstva STU v Bratislave. Konkrétne ide o rieky Torysa, Ondava, Topľa, Latorica, Bodrog, či Hornád. Bez rozdielu sa to týka aj ostatných riek oblasti Južného Slovenska. "Súčasný stav na našich tokoch je veľmi zlý," zdôrazňuje Viliam Macura.

Šetrenie na protipovodňových opatreniach sa nevypláca!

V roku 2011 Slovenský vodohospodársky podnik nedostal od štátu na údržbu vodných tokov ani cent. Až minulý rok putovalo na tieto účely okolo 30 miliónov eur. Funguje to pritom ako v záhrade - keď sa o ňu dlhší čas nestaráte, zarastie vám burinou... A to je problém! "Keď ochranná hrádza bude zarastená burinou, tak pri preliati vody tam neviete žiadne opatrenia urobiť, " upozorňuje na hroziace nebezpečenstvo Viliam Macura.
To je ale len údržba! Výrazne menej prác sa odviedlo aj pri protipovodňových opatreniach, na ktoré tiež nebolo toľko financií, ako v predchádzajúcich rokoch. "Robíme maximálne to, aby sme zabezpečili potrebnú údržbu ochranných hrádzí. Ale na to doplácajú menšie toky, na ktoré potom prostriedky nezostávajú.," priznáva Pavel Virág, technicko-prevádzkový riaditeľ Slovenského vodohospodárskeho podniku.

Nezodpovednosť ľudí hrozbu povodní zvyšuje

Protipovodňové opatrenia je potrebné robiť v čase, keď povodne nehrozia. Keď už prídu, dá sa len ratovať. "Všade, kam by ste sa na Slovensku pozreli, tak tam by sme vedeli vybrať nejaké dôležité projekty protipovodňových opatrení," poznamenáva Pavel Virág. Ochrana proti veľkej vode však do veľkej miery závisí aj od bežných ľudí.  "Odpad, ktorý dávajú ku korytám vodných tokov a ktorým robia rôzne prekážky, spôsobuje narastanie povodňového  rizika,"dodáva Pavel Virág, technicko-prevádzkový riaditeľ Slovenského vodohospodárskeho podniku.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy