Jasno
18°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Slovenské Las Vegas. Vianočné svetielka trendom aj u nás
Zdielať na

Slovenské Las Vegas. Vianočné svetielka trendom aj u nás

Prednedávnom sme vám ukázali 69-ročného muža z chorvátskej obce Grabovnica, ktorý svoj 7-hektárový pozemok premenil na krajinu plnú zázrakov. Pýšiť sa jagavými výzdobami ale môžeme aj u nás na Slovensku. Čím väčšia je však atrakcia, tým hlbšie do peňaženky za účet za elektrinu musia siahnuť majitelia domov.

Farebná rozprávka

Viac než milión farebných svetiel premenilo záhradu chorvátskeho farmára na farebnú rozprávkovú ríšu. Kráse vyrážajúcej dych sa venuje už 11 rokov.

"Začal som v roku 2002. Vyzdobil som svoju farmu so 70 tisíc svetlami. Mnohí ľudia sa ma potom pýtali, koľko ich bude o rok. Povedal som 100 tisíc a potom 200 tisíc, a to číslo každý rok narastá," priblížil chorvátsky farmár Zlatko Salaj.

Domy svetielkujú aj na Slovensku

Je sa však na čo pozerať aj u nás na Slovensku. Niektoré domy dokonca pripomínajú menšie Las Vegas. Nadmerne vysvietený dom vianočnými svetlami možno nájsť napríklad Rimavských Janovciach. Dom zdobí viac ako jedenásť tisíc žiaroviek. Trvalo to päť dní, kým ich majiteľ domu namontoval na dom, stromy a oplotenie.

"Trocha sa s tým pohrám pred Vianocami každý rok," skonštatoval majiteľ domu Ondrej Cerovský. Počet žiaroviek ktoré zdobia nie len dom, ale celú ulicu každým rokom Ondrej zvyšuje. Aj preto sem každý rok príde niekoľko desiatok obdivovateľov.

Svetielka niečo stoja

Mnohé rodiny svoje vyzdobené domy nechávajú svietiť pokojne aj do februára. Každý špás však niečo stojí. Takáto atrakcia vám totiž môže poriadne zvýšiť náklady na elektrinu. Je dokonca rozdiel ak výzdoba len svieti alebo aj bliká. Vtedy spotreba narastá ešte viac.

"Treba si už pri kúpe nevšímať len to, či to je pekné a atraktívne, ale aj to aký je príkon toho ktorého osvetlenia, ktoré budeme používať,"
upozornila majiteľka záhradného centra Katarína Kullová. Jagavé svetlá na vyzdobených domoch zhasnú približne o mesiac.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy