Oblačno
19°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Veronika (24) zburcovala Slovákov. Aby pomohla bratom Boórovcom!
Zdielať na

Veronika (24) zburcovala Slovákov. Aby pomohla bratom Boórovcom!

Slováci neradi protestujú. V porovnaní s inými národmi. Je len málo vecí, ktoré ich dostane do ulíc. Naposledy sa to podarilo v súvislosti s prípadom adopcie detí Ivany Boórovej v Británii. Za všetkým boli ľudia okolo mladej Veroniky (24) z Ilavy.

17 000 "záchranárov"

Úradníci, diplomati, novinári. Každý z nich si v prípade Martinka a Samka Boórovcov robil len svoju prácu. Prácu, za ktorú dostáva zaplatené. Našiel sa však niekto, kto konal len preto, že to považoval za správne.

Reč je o Veronike Klobučníkovej. Tá po zhliadnutí dokumentu Bez detí neodídem zburcovala prostredníctvom sociálnych sietí 17- tisíc Slovákov. 

Dotiahli to až k otvoreným listom či protestným zhromaždeniam. "S transparentmi a papierovými lietadielkami vyjadrili podporu slovenskej matke, ktorej britský social service (sociálna služba) odobral dvoch maloletých synov," napísala napríklad 12. novembra agentúra SITA.

Úspech všetkých

Pochybné adopcie detí vo Veľkej Británii riešila niekoľko mesiacov TV JOJ. Aj jej reportéri vyzdvihli tlak verejnej mienky, ktorý podľa nich prebudil slovenské úrady. "My sme robili sme svoju prácu... Redakcia ani televízia by tie deti sama neoslobodila," povedal v rozhovore pre denník Nový Čas Martin Krpač.

Synovia Ivany Boórovej sú na Slovensku od utorka. Deti pôvodne odobral rodičom žijúcim vo Veľkej Británii tamojší Social Service na základe podozrení zo sexuálneho ublíženia. Po obnove procesu súd povolil návrat detí na Slovensko. Bratia prileteli v sprievode starej matky, ktorej ich zatiaľ zverili do opatery. VIAC TU.

Do riešenia prípadu sa zapojilo Centrum pre medzinárodnoprávnu ochranu detí a mládeže, minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák aj minister práce sociálnych vecí a rodiny Ján Richter.

Pochybné adopcie detí. Všetky reportáže aj ďalšie informácie TU.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy