Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Asi 500 odsúdených sa dostane na slobodu. Vďaka prezidentovi
Zdielať na

Asi 500 odsúdených sa dostane na slobodu. Vďaka prezidentovi

Odsúdení postupne opúšťajú väznice. Prezident totiž v utorok pri príležitosti 20. výročia vzniku Slovenskej republiky potvrdil, že udelí amnestie. Na slobodu sa tak môže dostať okolo 500 odsúdených.

Väznice opustia stovky odsúdených

Sudcovia jednotlivých súdov rozhodli zatiaľ v súvislosti s amnestiou prezidenta o viac než 170 odsúdených a preštudovali približne tisíc spisov. Na tlačovej besede v Bratislave to uviedla štátna tajomníčka ministerstva spravodlivosti Monika Jankovská. Podľa jej slov očakávajú, že prepustených na slobodu budú stovky. „Presné číslo nevieme povedať,“ vyhlásila. Takisto sa mení počet prepustených, keďže väznice opúšťajú priebežne.

Podľa Jankovskej viac ako 60 sudcov v slovenských väzniciach rozhoduje o použití amnestie. Znamená to, že sudcovia posudzujú podmienky amnestie v jednotlivých prípadoch odsúdených. Do dnešnej polnoci musia sudcovia rozhodnúť o všetkých odsúdených, ktorí sa nachádzajú vo výkone trestu odňatia slobody. „Činnosť senátov prebieha bez rušivých momentov, situácia v ústavoch je pokojná a bez negatívnych javov zo strany odsúdených,“ uviedol generálny riaditeľ Zboru väzenskej a justičnej stráže Eugen Balko.

V druhej fáze sa bude rozhodovať o všetkých podmienečne odsúdených a o tých, ktorí sú síce právoplatne odsúdení, ale ešte nenastúpili do výkonu trestu. Táto fáza môže trvať dlhšie, keďže súdy si v najbližšom období budú chystať a pripravovať jednotlivé spisy.

Samotné prepustenie trvá 2 hodiny

Celý proces od rozhodnutia súdu o prepustení až po samotné prepustenie trvá podľa Balka asi dve hodiny. „Prepusteného poučia o právach a povinnostiach, o tom, kde sa má hlásiť, vykoná sa lekárska prehliadka, vrátia mu osobné veci,“ vysvetlil. Podľa neho je v slovenských väzniciach nadstav 586 odsúdených, no ministerstvo spravodlivosti odmieta, že by účelom amnestie bolo odbremeniť nápravnovýchovné ústavy.

Ako podotkla štátna tajomníčka Jankovská, amnestiou sa zahladzuje trest odňatia slobody, no neruší sa také rozhodnutie súdu v prípade odsúdeného, ako je napríklad zákaz viesť motorové vozidlo alebo vykonávať istú činnosť.

Rozhodnutie prezidenta Ivana Gašparoviča udeliť pri príležitosti 20. výročia vzniku SR amnestiu vníma podľa Jankovskej rezort spravodlivosti ako vyvážené rozhodnutie. „Určitým spôsobom sa dáva šanca ľudom, ktorí porušili zákon, aby im bol trest odpustený a zaradili sa do riadneho života,“ povedala.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy