Zatiahnuté
15°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Novoročný príhovor prezidenta. Toto ste ešte nevideli
Zdielať na

Novoročný príhovor prezidenta. Toto ste ešte nevideli

Je to tradícia. Tradícia trvajúca desaťročia. Reč je o novoročných príhovoroch prezidenta. Aj Ivan Gašparovič nie je výnimkou. Vždy 1. januára prehovorí k národu. Pozrite sa, ako to vyzerá v zákulisí. Tu je unikátna fotogaléria...

Chýbajú peniaze

Riešenie nakopených problémov v školstve, zdravotníctve, verejnej správe ale i v iných sektoroch nemožno podľa prezidenta Ivana Gašparoviča ďalej odkladať. "Lebo mnohí majú pocit nedocenenia. Len zdrojov nie je toľko, ako by sme potrebovali," uviedol v novoročnom príhovore občanom Gašparovič.

Ľudia podľa hlavy štátu zároveň musia cítiť, že nezávislé súdnictvo im skutočne garantuje spravodlivosť. "Lebo s pocitom spravodlivosti a právnej istoty spoločnosť vie vyriešiť väčšinu svojich problémov," vysvetlil.

Prezident cestovateľ

Jedinú cestu zvýšenia konkurencieschopnosti Slovenska vidí prezident vo zvýšení výkonnosti vedy, hospodárstva a lepšieho využitia inovačného potenciálu. "No nesmieme o tom len hovoriť. V uplynulom roku som navštívil niektoré krajiny, ktoré sú z tohto hľadiska výnimočné – Japonsko, Švajčiarsko, Dánsko, Holandsko. Snažil som sa na mieste dozvedieť, v čom tkvie príčina ich úspechov. Záver je jasný - je to vďaka fungujúcemu systému, ktorý rešpektuje pravidlá, ktorý verí v potenciál školstva, vedy a výskumu ako zdroja národného bohatstva," konštatoval Gašparovič. Zdôraznil, že nejde len o platy, ale o fungovanie celého systému. Hlava štátu si zároveň uvedomuje, že k uskutočneniu takejto vízie sa nedá dospieť za jeden rok.

Slovensko sa podľa prezidenta priblížilo k bodu zlomu a teraz sa potrebuje vzchopiť, zjednotiť, občania i politici by mali konať spoločne a mať k sebe bližšie.

Ľudí podľa hlavy štátu trápi trend nárastu egoizmu v spoločnosti, konzumného spôsobu života, korupcie, gýčovej kultúry, neváženia si tradičných hodnôt rodiny, duchovnosti, zásluh seniorov, neváženia si čestnosti a poctivej práce ľudí. Občanov zaráža aj častá nízka kultúra a korektnosť podnikania, slabá vymožiteľnosť práva, nízka sociálna solidarita majetných so sociálne slabšími.

Hrdí Slováci

Pri príležitosti 20. výročia vzniku samostatného Slovenska prezident zdôraznil, že štát nie je imaginárny pojem, ale štát sú občania. Aj keď kríza Slovensko brzdí, podľa Gašparoviča netreba mať obavy, že by sme ju nezvládli. "Aj teraz sme, napriek mnohým pesimistickým úvahám, dynamickou a úspešnou krajinou. Svet nás vníma ako dôveryhodného partnera. Dostáva sa nám širokého uznania za vytrvalosť, nezlomnosť, pracovitosť i kvalitu ľudí," uviedol. Preto je Slovensko úspešné na medzinárodných trhoch a naši ľudia sa vo svete nestratia.

"A to je to, čo nás oprávňuje byť na seba hrdí," zdôraznil prezident. Spoločnosť sa podľa hlavy štátu už dosť vytrápila kvôli nenávisti, ostrej politickej konfrontácii, sebabičovaniu a malovernosti.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy