Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Štrajk učiteľov. Deti sa môžu učiť aj doma
Zdielať na

Štrajk učiteľov. Deti sa môžu učiť aj doma

Vzdelanie je v dnešnej dobe základom budúcnosti každého dieťaťa. Štrajk učiteľov, ktorý rezonuje v poslednom období v médiách aj v konkrétnom chode domácností pracujúcich rodičov nemusí ohroziť aj vaše deti. Je totiž možné, aby sa učili v domácom prostredí.

Dá sa to

Skúsenosti s domácou výučbou má aj pani Vierka. Tá bola donútená učiť svoje dieťa sama, bez pomoci učiteľov a školy. Jej syn, tretiak Ondrejko, totiž trpí dyslexiou. Preto sa jeho matka rozhodla, že ostane doma a o jeho vzdelanie sa postará sama. Podľa jej skúseností mu domáce prostredie prospieva: „Rozhodne doma prosperuje. Je to hravý zvedavý chlapec, ktorý nemá komplex kvôli neúspechom v škole.“

Musí mať vzdelanie na 1. stupeň

Možno je táto žena príkladom, ako vyriešiť momentálnu neľahkú situáciu v školstve. Učiť svoje deti doma môže na Slovensku každý, rodič ktorý ma pedagogické vzdelanie na 1. stupeň. Alebo musí mať rodič k dispozícii učiteľa, ktorý takéto vzdelanie má.

Takáto výučba má svoje pravidlá. Okrem toho, že rodič má potrebné vzdelanie, musí dieťa zvládnuť preskúšanie na základnej škole, kde rodičovi tento spôsob výuky schválili. Slovenským špecifikom však oproti iným krajinám je aj to, že doma sa nemôžu vzdelávať deti, ktoré už patria na druhý stupeň. Ministerstvo zatiaľ nejaké zmeny v zákone nechystá.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy