Polojasno
15°
Bratislava
Blažena
11.5.2024
Situácia s údržbou ciest v Bratislave je kritická, chýbajú peniaze
Zdielať na

Situácia s údržbou ciest v Bratislave je kritická, chýbajú peniaze

Situácia s údržbou ciest v Bratislave je neudržateľná, hovorí bratislavský primátor Milan Ftáčnik. Hlavné mesto preto hľadá riešenie, ako sa bude ďalej starať o všetky svoje cesty.

"Z hľadiska rozpočtu sme na tom veľmi zle, aby sme cesty dokázali udržať v prejazdnom stave," uviedol Ftáčnik.

Hlavné mesto zabezpečuje údržbu na 449 kilometroch ciest I. a II. triedy a prejazdných úsekoch, mestské časti na cestách III. a IV. triedy. "To je odlišná situácia oproti všetkým ostatným krajským mestám, s výnimkou Košíc. V nich sa o cesty I. triedy stará štát, o cesty II. a III. triedy príslušný samosprávny kraj a iba o cesty IV. triedy sa starajú príslušné obce. V Bratislave to však neplatí," vysvetlil situáciu bratislavský primátor.

Milión na bratislavské cesty

Peniaze pre Bratislavu na cesty sa pokúšal Ftáčnik získať na piatkovom zasadnutí zastupiteľstva Bratislavského samosprávneho kraja, keď jeho poslanci rokovali o rozpočte na rok 2013. Ftáčnik predložil návrh, aby milión eur z rozpočtu, konkrétne zo sumy 11,8 milióna, ktorú kraj vyčlenil na údržbu komunikácií, išlo práve na cesty v Bratislave. Krajskí poslanci však jeho návrh neschválili.

Primátor sa priznal, že s takýmto výsledkom počítal. "Vyžaduje si to širšiu diskusiu a možno aj legislatívne zmeny, aby kraj mohol investovať do cudzieho majetku. Chcel som ale upozorniť na to, že ten problém tu je a že sa ním treba zaoberať," povedal primátor. Ako uviedol predseda Bratislavského samosprávneho kraja Pavol Frešo, s hlavným mestom o probléme rokujú už dlhšie. "Myslím si, že dávať takýto návrh bez toho, aby to bolo dorokované, nie je seriózne, lebo nám to v tejto chvíli neumožňuje zákon," reagoval Frešo na primátorovu iniciatívu.

Ftáčnik ďalej hľadá spôsob

Hlavné mesto bude teraz podľa primátora hľadať spôsob, ako problém s údržbou ciest vyriešiť. Ftáčnik ako príklad uviedol mesto Košice, ktoré cesty I. triedy odovzdalo Slovenskej správe ciest, teda štátu. "My sme to ako mesto neurobili a teraz je otázka, či je toto riešením, alebo ho vidíme v tom, nájsť zdroje od štátu aj v meste tak, aby sme sa o cesty vládali starať," doplnil bratislavský primátor. Ftáčnik očakáva, že teraz bude nasledovať odborná diskusia a na jej konci príde rozhodnutie o tom, ako sa celá vec vyrieši.

Bratislave stačí málo

Doprave v hlavnom meste stačí naozaj málo! Trocha snehu, ľad, zopár nehôd a je zle. Aj v stredu ráno doslova skolabovala. Vodiči sa museli pripraviť na niekoľkokilometrové kolóny. Tentoraz však nielen smerom do, ale aj z mesta! Dôvodom bola nehoda na Zlatých pieskoch.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy