Polojasno
15°
Bratislava
Roland
9.5.2024
Rozpočet a vyššie dane. Poslancov Smeru čaká opäť hádka s opozíciou
Zdielať na

Rozpočet a vyššie dane. Poslancov Smeru čaká opäť hádka s opozíciou

Parlament bude tento týždeň pravdepodobne hlasovať o dvoch veľmi dôležitých zákonoch - najprv o zvyšovaní daní a potom o štátnom rozpočte pre budúci rok. Dá sa očakávať, že v Národnej rade to opäť budú ostré slové súboje poslancov vládneho Smeru s opozíciou.

Schodok štátneho rozpočtu sa v novembri navýšil o 277 miliónov eur. Podľa údajov zverejnených rezortom financií totiž deficit štátneho rozpočtu ku koncu jedenásteho mesiaca dosiahol 2, 743 miliardy eur. Kým koncom októbra predstavoval 2,466 miliardy eur. Medziročne sa tak jedenásťmesačný rozpočtový schodok zvýšil o 2,9 % a dosiahol takmer tri štvrtiny celoročného rozpočtovaného schodku 3,675 miliardy eur. Koncom roka však tradične zrýchľuje čerpanie výdavkov rozpočtových kapitol a najrýchlejšie čerpanie sa očakáva práve v decembri.

Výber daní sa zlepšil

Výber dane z príjmov právnických osôb naopak stúpol o 7 % na 1,591 miliardy eur a zrážkovej dane o 16,7 % na 154,7 miliónov eur. Pri dani z príjmov fyzických osôb, ktorá v rámci fiškálnej decentralizácie smeruje takmer celá do rozpočtov samospráv, rezort financií ku koncu novembra evidoval kladných 144,2 milióna eur. Nedaňové príjmy štátu medziročne klesli o 14,6 % na 641,3 milióna eur.

Dodržanie výšky schodku môže byť problém

Parlament vlani schválil tohtoročný rozpočet s deficitom 4,6 % hrubého domáceho produktu (HDP). Pôvodný plán počítal s razantnejšou konsolidáciou až k úrovni 3,8 % výkonu ekonomiky, avšak tieto plány narazili na prehlbujúcu sa finančnú a hospodársku krízu a tiež na pád vlády Ivety Radičovej.  Po sérii aktualizácii prognóz daňových a odvodových príjmov rezort financií avizoval, že dodržať schodok na naplánovanej úrovni 4,6 % výkonu ekonomiky môže byť problém. Obzvlášť po poslednej aktualizácii prognóz, kedy minister financií Peter Kažimír koncom novembra vyhlásil, že tento rok bude vo verejných financiách chýbať ešte takmer 280 milióna eur.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy