Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Sociálne dávky dostanú len tí slušní...
Zdielať na

Sociálne dávky dostanú len tí slušní...

Sociálne dávky dostane len rodina, ktorá sa bude správať slušne. Ďalšia časť reformy, ktorá na chvíľu spojila opozičných matovičovcov so Smerom, navrhuje všetkých poberateľov štátnych dávok v prípade opakovaných priestupkov, trestať.

Matovičovci spoločne so smerákmi

Napríklad, ak rómske dieťa v škole napadne učiteľku, zodpovedný bude rodič, ktorému za to odoberú dávku. Nový princíp udeľovania nároku na sociálnu dávku sa Rómom, ako aj ostatným dlhodobým poberateľom sociálnych dávok, páčiť rozhodne nebude. Podmienene bude totiž ich slušným správaním.

"To, akým spôsobom bude štát naďalej podporovať ich živobytie v prípade, že budú odkázaní na príspevky v hmotnej núdzi, bude záležať od ich správania," povedal minister vnútra Robert Kaliňák.

Pretrvávajúci hnev zo strany majority k Rómom, že im všetko prechádza a sú zvýhodňovaní, sa tak stáva minulosťou. Vety typu "na pokutu peniaze nemám" už akceptovať nikto nebude.

Zákon toho bude upravovať veľa

Ak nemajú z čoho zaplatiť pokutu, odpracujú si ju v obci; ak spácha priestupok či trestný čin dieťa, zodpovednosť ponesie rodič; opakované priestupky sa stanú trestným činom; výška sociálnych dávok bude naviazaná na správanie sa rodiny; správanie žiaka v škole ovplyvní výšku sociálnej dávky

Tím pozostávajúci z dvoch, inak rivalov, chce zákonom upraviť toho ešte oveľa viac. Už od januára sa vraj  naraz začnú meniť  desiatky zákonov. "Okrem spomínaných sú tu ďalšie, ktoré sa budú dotýkať bývania, zamestnanosti, podpornej politiky aj samotného financovanie rómskej reformy," potvrdil splnomocnenec pre rómske komunity Peter Pollák.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

TV JOJ/ilustračné

Súvisiace články

Najčítanejšie správy