Jasno
19°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Leninova hlava sa stratila, Žilinčania ju chcú späť!
Zdielať na

Leninova hlava sa stratila, Žilinčania ju chcú späť!

7. novembera mal v časoch totality nesmierny význam - výročie Veľkej októbrovej socialistickej revolúcie. Komunisti si revolúciu radi pripomínali aj drahými pamätníkmi. Jedným z nich bola busta Vladimíra Iljiča Lenina v Žiline. Hlava sa ale stratila nevedno kam. Skupinka žilinských aktivistov sa rozhodla po nej pátrať.

Po Nežnej revolúcii ju odstránili

"To bola taká rarita, taká busta ešte neexistovala," spomínala Žilinčanka. "Najkrajšia bola v zime so snehovou čapicou," doplnil Žilinčan. Busta revolucionárskeho vodcu zdobila jedno zo žilinských námestí od roku 1971. Mnohí Žilinčania si pamätajú veľkolepé oslavy, ktoré pri nej boli. 

Po Nežnej revolúcii ju odstránili. Neskôr dvojtonová bronzová busta zmizla. Skupinka obyvateľov mesta začala pátrať, kde sa mohla stratiť. "Nie je to žiadna k socializmu alebo niečo podobné, len si myslíme, že veci, ktoré patrili Žiline, by sa mali Žiline vrátiť," tvrdí jeden z aktivistov.

Busta ako spomienkový artefakt

"Odhadujeme, že cena tejto busty len po materiálnej stránke je takmer 7000 eur," myslí si žilinský aktivista. Je možné, že mesto by za ňu mohlo dostať aj viac. Po prevrate bola v zahraniční veľká móda kupovať diela, predstavujúce pohlavárov komunizmu. Američania za ne platili ťažké peniaze. 

Podľa posledných zistení by sa mala Leninova hlava nachádzať v obci Belá. Súkromníci, ku ktorým vedie posledná stopa, k tomu hovoriť nechcú. Magistrát už preveruje, kde spočíva Leninova hlava. Viacerí Žilinčania navrhujú, že by mala mať miesto v spomienkovom parku.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy