Skoro jasno
23°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Zoznam vlády. Toto sú plemená so sprísneným držaním
Zdielať na

Zoznam vlády. Toto sú plemená so sprísneným držaním

Vláda v stredu prerušila rokovanie a napokon schválila aj s pripomienkami návrh rezortu pôdohospodárstva, ktorým sa majú sprísniť pravidlá pre držanie 14 plemien psov. Zoznam je súčasťou novely zákona, ktorá reaguje na nedávnu sériu psích útokov, kedy nielen zranili, ale v jednom prípade spôsobili smrť...

Zoznam plemien so sprísneným držaním

- Pitbulteriér
- Bandog
- Stredoázijský ovčiak
- Kaukazský ovčiak
- Juhoruský ovčiak
- Americký staffordshirský teriér
- Šarplaninac
- Tornjak
- Brazílska fila
- Tosa inu
- Kangal
- Americký buldog
- Boerboel
- Moskovský strážny pes

Termín "nebezpečný pes" rozšírený

Bandog a pitbulteriér sa napokon nedostali do sekcie nežiaducich plemien na Slovensku zákona predloženého Slovenskou kynologickou jednotou. Nebezpečným však podľa zákona ostáva každý pes, ktorý pohrýzol, poranil človeka bez toho, aby bol sám napadnutý alebo vyprovokovaný, ak sa nepoužil v nutnej obrane alebo v krajnej núdzi.

Teraz ministerstvo definíciu nebezpečného psa dopĺňa aj o útok na spoločenské a hospodárske zviera, aby sa sem dostali aj psy, ktoré nekontrolovane alebo na povel zaútočia na iné zviera. Má ísť len o spoločenské zvieratá (psy, mačky, fretky a podobne) a hospodárske zvieratá.

Vôdzka, náhubok, obojok

Psy so sprísneným režimom môže držať alebo vodiť len ten, kto je odborne spôsobilý na ovládanie psa - má doklad o úspešnom absolvovaní kynologického výcviku. Ak ho nemá, je povinný dať psa do držby odborne spôsobilej osobe na ovládanie psa. Každý pes musí mať pri vodení do verejnosti nasadený náhubok a byť vedený na vôdzke, okrem miest vymedzených na voľný pohyb psa. A rovnako obojok s uvedeným menom, priezviskom, adresou trvalého bydliska držiteľa či chovného priestoru, zariadenia na chov.

Zvýšia sa kontroly

Navrhovaná legislatíva počíta tiež so zvýšením pokút za priestupky. Obce budú mať povinnosť najmenej raz ročne v spolupráci s poverenou organizáciou robiť kontroly, či nebezpečný pes alebo pes so sprísneným držaním, ktorý sa zdržiava na jej území, je prihlásený v evidencii. Kontrolovať môžu aj na základe podnetu a majiteľ psa musí spolupracovať.

Štátna veterinárna a potravinová správa bude viesť na svojom webe databázu absolventov kynologického výcviku a schválených chovných priestorov a zariadení psov s rizikovými vlastnosťami.

V prípade schválenia v parlamente by zákon mal platiť od apríla budúceho roka.

Téme sa venuje aj aktuálne vydanie relácie Slovensko naživo.   PLUS, štvrtok, 22:20

jeden pes

Súvisiace články