Oblačno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Hrozivé výsledky kontrol v reštauráciách. Vyzerať to má takto!
Zdielať na

Hrozivé výsledky kontrol v reštauráciách. Vyzerať to má takto!

Kontroly v ázijských reštauráciách na celom Slovensku priniesli šokujúce výsledky - mnohí z tých, ktorí nám denne pripravujú jedlá, zvysoka kašľú aj na úplné základy hygieny a čistoty. Hygienici už udelili vysoké pokuty a navrhli zatvoriť tri prevádzky. Teraz vám ukážeme, ako by mala vyzerať reštauračná kuchyňa na úrovni.

Ako vám povedia v každej normálnej kuchyni, čistota a hygiena sú absolútne prvoradé. Čistota je jednoducho najvyšším zákonom, či už varíte doma, alebo v prvotriednej reštaurácii.

Čistota - pol života

Hovorí majiteľ reštaurácie Massimo Attanasio: "Prvý základ je to, že má byť kuchyňa čistá. To je prvá vec. My umyjeme kuchyňu aj trikrát denne, to znamená ráno, poobede a večer. Musíme mať náš rondon, čistý stále, zásteru, tiež čistú, nohavice kuchárske, topánky biele alebo čierne, to je jedno. Čapica je dôležitá. Ruky, stále biele nechty... Bradu, aby nebola veľká a krátke vlasy."

Kontroly v ázijských reštauráciách ukázali, že ignorovanie hygienických požiadaviek je naozaj rozšírené. "Na mieste bolo udelených 108 blokových pokút, v 32 prípadoch bolo začaté správne konanie a v troch prípadoch bol návrh na uzatvorenie prevádzky," informuje Lenka Šramková, hovorkyňa ÚVZ SR.

Dbať na to, aby sa problémy nehromadili

Zamestnanci si neumývali ruky, nepoužívali pracovný odev a skladovali suroviny i hotové jedlá neprijateľným spôsobom - napríklad opakovaným zmrazovaním či v neuzatvorených nádobách. Najviac porušení hygienických pravidiel bolo v hlavnom meste. Pritom mať kuchyňu v poriadku naozaj nie je nič zložité.

Massimo Attanasio: "Každá doska má inú farbu, každá je určená na krájanie niečoho iného. Zeleniny, mäsa, rýb, atď." Zlatá rada pre budúcich majiteľov akýchkoľvek iných reštaurácií znie: ak budete dbať na čistotu každý deň, nikdy sa vám problémy nenahromadia.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

Kuchyňa_moderná_veľká

isifa.com - ilustračné foto

Súvisiace články

Najčítanejšie správy