Oblačno
14°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Vo Veľkom Slivníku ako na Sahare! Vody je málo
Zdielať na

Vo Veľkom Slivníku ako na Sahare! Vody je málo

Viete si predstaviť, že v 21. storočí nemôžete spláchnuť záchod alebo zapnúť práčku, či jednoducho nemáte vodu? Takéto problémy nemajú len na Sahare, či v menej vyspelých krajinách. Už od februára s nedostatkom vody zápasia aj vo Veľkom Slivníku pri Prešove.

Vodu, ak nejaká do vodojemu natečie, majú obyvatelia Veľkého Slivníka len tri hodiny denne. Kto ráno zaspí, nemá ani ako navariť. Starý vodný zdroj im totiž vyschol a tak urobili nový vrt. Studňa síce vodu mala, ale bolo jej málo. Zdá sa, že budú musieť vŕtať opäť, ale niekde inde! "My ráno vodu pustíme na hodinu a pol a ona sa vyčerpá. Včera bol úplne prázdny vodojem,"sťažuje sa Zdenka Ihnátová, starostka Veľkého Slivníka.

Každá kvapka vody dobrá...

Dlhodobo mali vodu iba jednu hodinu ráno a jednu hodinu večer. Ľudia sa sťažovali, že za taký krátky čas ani práčka nevyperie! Vodu si zbierali do hrncov a vedier, aby mali do rezervy. "Musíme vystihnúť čas, keď voda tečie. Ľutujem tých ktorí majú malé deti, ale nemajú studne," hovorí jedna z obyvateliek Veľkého Slivníka.

Studňa nad zlato!

Vlastnú studňu by ste tu dnes vyvážili zlatom. Vodou sa v tejto obci rozhodne neplytvá. Pre hydinu musí postačiť aj tá dažďová! Ľudia majú po dvoroch porozkladané vane, sudy a  rôzne iné nádoby. "Chcem to riešiť tak, že vodu budem zvádzať zo strechy," hovorí mladý muž, ktorý sa chystá stavať dom a využívať úžitkovú vodu.

Bude druhý výkop lepší?

Obec chce kopať novú studňu, no či v nej bude vody dostatok a či bude kvalitná, o tom rozhodne zrejme len vyššia moc. Všetci obyvatelia Veľkého Slivníka majú totiž v živej pamäti, ako v susednej obci kopali studňu. Stálo to veľa peňazí, voda tam bola, ale nespĺňala hygienické podmienky!

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

Viete si predstaviť,  že v 21. storočí nemôžete spláchnuť záchod alebo zapnúť práčku, či jednoducho nemáte vodu? Takéto problémy nemajú len na Sahare, či v menej vyspelých krajinách. Už od februára s nedostatkom vody zápasia vo Veľkom Slivníku pri Prešove.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy