Zatiahnuté
13°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
40 percent tovaru z Poľska je odpad, zistila kontrola
Zdielať na

40 percent tovaru z Poľska je odpad, zistila kontrola

Na Slovensko sa naďalej dovážajú nekvalitné potraviny. Inšpektori Štátnej veterinárnej a potravinovej správy pri cestných kontrolách preverili od júla 2 377 zásielok, čo celkovo predstavuje vyše 10 tis. ton potravín.

Najhoršie obstáli dodávky z Poľska

Podľa ministra pôdohospodárstva Ľubomíra Jahnátka v kvalitatívnej oblasti nastal mierny posun k lepšiemu. Štátna veterinárna a potravinová správa (ŠVPS) od 20. júla do 11. októbra zadržala 684 ton potravín, ktoré nespĺňali všetky potrebné kritériá. Počet kontrolovaných zásielok sa oproti predošlému sledovanému obdobiu zvýšil o dve tretiny, výskyt nezrovnalostí stúpol o vyše 2 %.

O jednu pätinu sa zvýšil aj počet vrátených zásielok. "Kontroly majú význam a postupne dochádza k vylepšeniu toho stavu, ktorý sme mali pred spustením tohto procesu," tvrdí Ľubomír Jahnátek.

Pri kontrolách najhoršie obstáli dodávky potravín z Poľska, keď zo 475 zásielok nevyhovela takmer tretina. Na druhom mieste sa umiestnili dovozcovia rakúskych potravín, v prípade ktorých nevyhovelo 17 % zo 40 zásielok. Prvú trojku uzavreli dodávky z Maďarska, ktorých na Slovensko prišlo 184, kvalitatívne kritériá pri tom nesplnilo vyše 14 % z nich. Kontrolóri sa najviac zamerali na distribúciu v rámci Slovenska. Z 1 418 dodávok nevyhovelo vyše 9%.

Problémy s hygienou

Prepravcovia potravín mali najväčšie problémy s hygienou vozidiel, nevysledovateľnosťou tovaru a nedodržaním teplotných režimov. V oblasti hygieny najhoršie dopadli poľské dodávky, ktoré neprešli kontrolami v 93 prípadoch. Pôvod potravín nevedeli Poliaci dokázať v 80 prípadoch. Ústredný riaditeľ ŠVPS Jozef Bíreš poukázal aj na prepravcov, ktorí naraz prevážali potraviny a odpadový potravinársky materiál. V jednom prípade sa dokonca živá hydina voľne pohybovala po prepravnom priestore, kde sa prevážala aj zelenina. Prešľapov sa Poliaci dopustili aj pri chýbajúcom označení potravín a pri preprave balených potravín s nebalenými. Ako ďalej vyplýva z výsledkov kontrol, Slovensko najhoršie obstálo pri dodržiavaní teplotného režimu.

Predajcovia sa polepšili

Súbežne s kontrolami prepravcov si inšpektori ŠVPS posvietili aj na maloobchodných predajcov potravín, prvovýrobcov a baliarne, keď v septembri uskutočnili vyše 4 600 kontrol. Pri tých bežných sa miera zistených nedostatkov pohybovala na úrovni približne 10 %. "Je to určitý kvalitatívny posun, ale nie sme s ním v celku spokojní, vzhľadom na to, že mimo pracovného času je tá nekvalita na úrovni až 54 %," zdôraznil Ľubomír Jahnátek.

Najviac nedostatkov stále v hypermarketoch

Najviac nedostatkov zaznamenali kontroly v hypermarketoch a supermarketoch, problémy mali aj baliarne.   Hypermarkety a supermarkety sa podľa Jahnátka napriek tomu polepšili. Konkrétne v reťazci Fresh kontroly zaznamenali nedostatky pri piatich návštevách z deviatich, čím sa dostal na prvé miesto v rebríčku nekvality. Druhý, s vyše 30 percentami kontrol s nezrovnalosťami skončil reťazec Tesco a prvú trojku s takmer 27 percentami uzatvára Kaufland. Naopak pomerne dobre si podľa Jahnátka počínal Coop, kde nedostatky odhalila len každá desiata kontrola. Najlepšie obstál reťazec Ahold, kde kontroly v žiadnom z 18 prípadov nenašli nedostatky.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

Potraviny_kuracie mäso_prepravka_poľská vlajka_skazené

TV JOJ

Súvisiace články