Jasno
24°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Zlodej vyliezol 40 metrov. Výstraha pre lietadlá je fuč
Zdielať na

Zlodej vyliezol 40 metrov. Výstraha pre lietadlá je fuč

Zlodej z nasledujúceho prípadu sa určite nebojí výšok. Neďaleko Prešova totiž zdolal niekoľko desiatok metrov vysoký vysielač. Z jeho vrcholu odmontoval výstražné letecké osvetlenie. Krádežou mohol navyše ohroziť leteckú dopravu.

Zlodej sa poriadne zapotil. Na to, aby ukradol špeciálne osvetlenie, musel totiž vyliezť na 40 metrov vysoký vysielač.

Zlodej sa zapotil

Najskôr ale musel preliezť cez oplotenie s ostnatým drôtom, a potom prišiel na rad výstup. Po rebríku vyšiel hore na stožiar po svoj svietiaci lup. "Na stožiari došlo ku krádeži pozičného osvetlenia a príslušného napájacieho kábla," priblížil hovorca telekomunikačného operátora Martin Vidan.

Zlodej to bol teda predvídavý. K svetlám si pribalil hneď aj kábel. Štyridsaťmetrový kus zrejme stočil cestou dole zo stožiara. "Pri demontovaní kábla poškodil skrinku s technológiou výstražného osvetlenia," poukázal prešovský krajský policajný hovorca Daniel Džobanik. Funkčnosť vysielača však narušená nebola.

Ukradol výstrahu pre lietadlá

Výstražné letecké osvetlenie je na takýchto vysielačoch povinné. Slúži ako bezpečnostný prvok v leteckej doprave, na čo bude zlodejovi nevedno. "Škoda spôsobená krádežou bola vyčíslená na 2000 eur a poškodením zariadenia na 200 eur," doplnil Džobanik.

Zatiaľ nie je jasné, komu chýbalo výstražné letecké osvetlenie. Po páchateľovi pátrajú policajti, ktorí tento prípad vyšetrujú ako prečin krádeže.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

TV JOJ

Súvisiace články