Jasno
16°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Vlasy a kopytá v pečive. Prídavok E920 má naozaj nechutný pôvod
Zdielať na

Vlasy a kopytá v pečive. Prídavok E920 má naozaj nechutný pôvod

Nájsť v obchode potravinu bez takzvaných éčok, farbív alebo konzervantov, je už pomaly zázrak. A ani BIO potraviny vám už nedajú úplnú istotou, že tam niektorý z týchto prídavkov nenájdete. Nehovoriac o nástrahách, ktoré číhajú na vegetariánov. Vedeli ste napríklad o tom, že obyčajné pečivo môže obsahovať časti zvierat a dokonca aj ľudí?

U nás len do múky

Čo oko nevidí, to žalúdok znesie – povedali by sme v tomto prípade. Biely prášok s označením E920 alebo inak nazývaný L cysteín nevyzerá nijako odpudivo. Keď by ste však začali pátrať po jeho zložení, odložte obed bokom.

"Vyskytuje sa v niektorých špecifických tkanivách, konkrétne vlasy, nechty u človeka, u zvierat rohy, kopytá," informoval prof. Peter Šimko z Výskumného ústavu potravinárskeho. Presne z týchto ingrediencií, rozpustených v kyseline chlorovodíkovej, sa E920 vyrába a to najmä v Číne. Jeho používanie je v Európskej únii legálne. U nás sa však môže pridávať jedine do pšeničnej múky.

Ponúkame kvalitu, nie kvantitu

"Cysteín sa používa na vylepšenie technologických vlastností múky,"dodáva Šimko. "Aby výrobok mal rovnomernejšiu pórovitosť, aby striedka vyzerala tak elegantnejšie," hovorí Vojtech Szemes, znalec v pekárskej výrobe.

Cysteín skvalitní aj nekvalitnú múku, čím samozrejme výrobcovia ušetria. Musíme však priznať, že nás to stálo obídenie troch predajní, kým sme na výrobok s pridanou E920 narazili. V malých pekárňach sa tejto ingrediencie vraj obávať nemusíte. "Nepoužívame, my sme remeselná pekáreň a snažíme sa ponúknuť kvalitu, nie kvantitu," povedal majiteľ remeselnej pekárne Vladimír Volf.

Pre zaujímavosť môžete pokojne hľadať, v ktorom pekárenskom výrobku sa E920 nachádza, no vraj sa ho rozhodne nemusíte báť konzumovať. Škodlivosť ani pre deti či citlivé osoby dokázaná nie je.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy