Jasno
24°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Mamičkám pomáhame, tvrdí diplomacia. Ale je to naozaj tak?!
Zdielať na

Mamičkám pomáhame, tvrdí diplomacia. Ale je to naozaj tak?!

Nie je to len príbeh Ivany Boórovej. Briti zobrali deti aj partnerom od Humenného. Čonkovci sa dostali do zúfalej situácie. Pomoc od slovenského zastúpenia vo Veľkej Británii však mala zvláštnu podobu. V živom vysielaní na to upozornil reportér TV JOJ Martin Krpač.

Takto vyzerá pomoc...

Čonkovci sú rómskou rodinou. O svoje deti sa však príkladne starajú. Doma na východe majú veľký dom, deti chodia do školy, k lekárovi. Podľa miestnych by iným mohli ísť príkladom. Priznávajú, že do Anglicka išli za sľubovaným zárobkom. Keď skončil školský rok, zobrali deti k sebe do Anglicka.

Miestny Social servis si ich však vyhliadol a zobral im deti. "To je strašné, nikomu by som to nepriala. Prišli sme o deti, to nie je možné," hovorí s plačom Veronika Čonková. V polovici augusta sa obrátila na slovenskú ambasádu v Londýne.

No lebo neprídeme...

Vicekonzulka ale reagovala veľmi podráždene o akékoľvek prosby o pomoc. "My sme žiadali o pomoc sociálku, ale nerozprávali sa s nami," dodáva s plačom. "Nezvyšujte na mňa hlas... No lebo neprídeme," aj to povedala do telefónu vicekonzulka. 

Prístup ambasády zažil na vlastnej koži aj reportér televízie JOJ Martin Krpač. "Bolo to zvláštne," konštatuje. Využil preto príležitosť a v priamom televíznom prenose položil niekoľko otázok Igorovi Pacolákovi, šéfovi konzulárneho odboru ministerstva zahraničných vecí. Ten postup svojich podriadených obhajoval a tvrdil, že všetko bolo v poriadku. POZRITE SI ZÁZNAM DISKUSIE.

Všetko o pochybných adopciách detí si môžete prečítať TU.

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy