Polojasno
21°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Adopciu Martinka (4) a Samka (2) riešia už aj britské médiá
Zdielať na

Adopciu Martinka (4) a Samka (2) riešia už aj britské médiá

Problém s pochybnými adopciami slovenských detí sa dostal aj do britských novín. Reportér Christopher Booker z The Daily Telegraph napísal komentár, v ktorom sa vyjadruje k zlému sociálnemu systému v krajine.

"Slovenská vláda je veľmi znepokojená nad fungovaním britského sociálneho systém a zrejme sa obráti na Európsky medzinárodný súd pre ľudské práva v Štrasburgu," začína sa komentár. Reportér Booker opisuje prípad Ivany Boórovej, ktorej britský sociálny servis odobral synov, Samka a Martinka. Tá sa však nevzdáva a bojuje ďalej.

"Prípad, ktorý ide na odvolací súd, sa týka dvoch chlapcov, ktorých rodičia žijú a pracujú v Británii od roku 2004. Pred dvomi rokmi zobrali rodičia jedného z nich k lekárovi s malou infekciou. Sociálni pracovníci boli okamžite zalarmovaní, že by mohlo ísť o nie náhodné zranenie..."opisuje Booker príbeh Ivany Boórovej.

Veľká právna bitka

Komentátor The Daily Telegraph vo svojom komentári píše aj o tom, že sa rozohrala veľká právna bitka. Tá zahŕňa mnoho súdnych pojednávaní, štyroch rôznych sociálnych pracovníkov, sedem doktorov a psychológov a rôznych ďalších ľudí. "Doteraz slovenské úrady nevideli žiadny dôvod, prečo by deti nemohli byť vrátené babke. Avšak sudca rozhodol, že deti pôjdu na adopciu," píše sa v komentári.

Ľudí prípad zaujal

Mimoriadne vysielanie televízie Joj o spomínanej Slovenke, ktorej britské úrady zobrali deti, u nás doslova spôsobila ošiaľ. Mnohí ľudia, ktorí doteraz pochybovali, sú dnes už presvedčení o tom, že Ivana si zaslúži svoje deti späť. No a momentálne môžeme konštatovať, že dnes už za ňou stojí celé Slovensko.

Aj ľudia, čo sa o prípade dozvedeli až v nedeľu, sa nás pýtajú či môžu pomôcť. Telefonátom, petíciou, peniazmi, čímkoľvek. Ivana Boórová, matka Martinka a Samka, ktorí skončili na adopcii je všetkým nesmierne vďačná.

"Ďakujem celej verejnosti za obrovskú podporu, a za ich silnú vieru, že naozaj tie deti privediem domov. Nie len svoje vlastné, ale aj ostatné," hovorí presvedčivo Ivana a milujúca matka.

Chystá sa demonštrácia

Na internete sa už objavila aj výzva na demonštráciu pred britskou ambasádou v Bratislave. Ľudí, ktorí sa tam chystajú, stále pribúda. Mala by sa uskutočniť v utorok o 16:00.

Ivana Boórová má pred sebou najťažší deň svojho života. Poslednou šancou ako veci zvrátiť je toto pojednávanie na kráľovskom súde v Londýne. Ak jej nepovolia odvolanie, deti možno nikdy neuvidí.

Všetko o pochybných adopciách detí si môžete prečítať TU.

TV/ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy