Jasno
15°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Hadica namiesto cisterny. Luník IX stále bez vody
Zdielať na

Hadica namiesto cisterny. Luník IX stále bez vody

Známe košické sídlisko Luník IX je stále bez vody. Donedávna mohli obyvatelia pitnú vodu čerpať z cisterny. Dovoz bol však drahší ako samotná voda. Mesto preto v spolupráci s vodárenskou spoločnosťou prišlo s iným riešením.

Starším musia pomáhať cudzí

Mesto nariadilo odstávku vody pre podozrenie z obrovských únikov. Vodovodné potrubia boli navyše úplne zdevastované a zväčša skončili v zberni druhotných surovín. "Majú rozbité, rozlágrované a úplne rozkradnuté vodovodné systémy, to boli obrovské straty," informuje mestský poslanec Miloš Ihnát.

Niekoľko týždňov zabezpečovala pitnú vodu cisterna, ktorá na Luník dovážala vodu raz denne. Toto riešenie však bolo podľa mestského poslanca pridrahé. "Preprava pitnej vody cisternou bola drahšia ako samotné médium pitná voda," dodáva Ihnát. Kompetentní teda zvolili iné riešenie. Voda tečie z hadice napojenej na  kohútik miestneho úradu. Ani to sa však obyvateľom nepozdáva. "Je to neúnosné a hlavne tí starší ľudia, tí chorí, nemôžu ani prísť tu, musia im dakto úplne cudzí pomáhať," povedal starosta Luníka IX Dionýz Slepčík.

Môže sa otočiť aj desaťkrát

"Majú možnosť ako Luník si zobrať 30 kubíkov pitnej vody, čiže keď sa ten občan a nie je lenivý otočí aj 10 aj 15krát, tak mu nikto nemôže zakázať," dodal poslanec. Kedy voda v domácnostiach potečie zatiaľ nie je jasné. Tento stav potrvá podľa poslanca do doby neurčitej.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy