Jasno
16°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Najviac koľají má Trnava. Aj New York by mohol závidieť
Zdielať na

Najviac koľají má Trnava. Aj New York by mohol závidieť

Ak ste už niekedy cestovali vlakom cez Trnavu, mohli ste sa na chvíľu cítiť ako na veľkých vlakových staniciach. Najmä ak ste si na tabuli prečítali, že váš vlak je na koľaji s číslom vyšším ako 100.

New York ich má "len" 67

New York je veľkomesto? Určite nemá toľko koľaji, ako Trnava. Cestujúci nastupujú do vlaku na koľaji 106. A to už je pekné číslo, Pre porovnanie v najvačšej stanici Bratislava prichádzajú vlaky na koľaje 1,2,3,4 alebo 5. Podobne je to aj v Kysaku, či vo Vrútkach. Dokonca v New Yorku je 67 koľají.  V Trnave je to inak. "My tu máme čísla koľají 101,102,103,104,105,106," tvrdí prednosta stanice Trnava Roman Remenár.

Pomenovanie od roku 1991

Mnohí sa čudujú, keď na na nástupišti vidia také vysoké číslo. Aj najvačšie stanice by mohli Trnave závidieť. Realita, je však taká, že v obvode osobnej stanice je šesť koľají s možnosťou nástupu a výstupu a dve pre vlaky, ktoré prechádzajú. Spolu teda 8 s označením, ktoré roky nik nemenil. "Číslovanie koľají na vlakovej stanici sa používa od roku 1991," dodáva Remenár.

"Trnava je trochu výnimočná tým, že má nákladnú aj osobnú vlakovú dopravu. Na odlíšenie sa používa stovková séria," informovala hovorkyňa ŽSR Martina Pavlíková. Na prečíslovanie by stačilo na tabuli škrtnúť jednotku a nulu a ostali by jednoducho iba číslice 1,2,3... Prednosta sa obáva, že by to mohlo cestujúcich pomýliť a na to, aby na nástupištiach osadili nové tabule, nie sú peniaze.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy