Zatiahnuté
15°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Zlodeji kradli na trati z atómky. Mohla to byť katastrofa
Zdielať na

Zlodeji kradli na trati z atómky. Mohla to byť katastrofa

Neďaleko Mochoviec kradli zlodeji na železničnej trati, po ktorej odchádza jadrové palivo z atómovej elektrárne. Poškodili tak zariadenie, ktoré je súčasťou výhybiek. Pracovníci železníc našťastie robili kontrolu ešte pred tým, ako tadiaľ bude prechádzať náklad s rádioaktívnym materiálom.

Železničná trať, na ktorej zlodeji kradli, slúži iba pre atómovú elektráreň v Mochovciach. Vozia po nej jadrové palivo pre reaktory. Neznámy páchateľ z nej napriek tomu neváhal ukradnúť 10 kusov transformátorov.

Problém by bol v zime

Zlodeji ukradli transformátory v železničnom uzle v Kalnej nad Hronom. Je to prvá stanica, kam prichádza náklad jadrového paliva z Mochoviec. Problém by mohol vzniknúť vtedy, ak by elektrárne chceli vyviezť jadrové palivo počas zimy.

Vtedy by výhybky nemuseli spoľahlivo fungovať. "Transformátory sú využívané iba počas silných mrazov na elektrický ohrev výhybiek," vysvetlila hovorkyňa Slovenských elektrární Jana Burdová.

Železnicu vlani využili raz

Krádež transformátorov podľa elektrární nemá vplyv na prevádzku elektrárne ani na jadrovú bezpečnosť. Vývoz jadrového paliva po tejto trase realizuje vyraďovacia spoločnosť.  Robí to kedykoľvek počas roka, keď ju o to požiadajú elektrárne.

"Jadrová a vyraďovacia spoločnosť zrealizovala v minulom roku jedenkrát odvoz vyhoretého jadrového paliva z elektrárne Mochovce, ktorý sa realizuje po železnici," uviedol hovorca JAVYS Dobroslav Dobák.

Zlodejom hrozí väzenie

Zlodeji pravdepodobne odovzdajú ukradnuté transformátory v zberných surovinách. Škoda, ktorú spôsobili, sa už vyšplhala na niekoľko tisíc eur. Počas krádeže transformátorov riskovali zlodeji zásah elektrickým prúdom. V prípade dokázania viny im hrozí trojročný trest.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy